Temabild, bilden har inget samband med artikeln. Foto: Pixabay

Kraftig ökning av ökänd hästsjukdom

Antalet bekräftade fall av den fruktade hästsjukdomen kvarka har mer än fördubblats sedan 2014. Detta enligt uppgifter från Jordbruksverket. 

Kvarka är en mycket smittsam luftvägssjukdom. Den kan slå hårt mot ridskolor och andra större stall eftersom den är så smittsam. Veterinärens rekommendationer om ett stall får smittan är att stallet isoleras helt i tre veckor från och med att sista hästen blivit frisk för att hindra smittspridning. Smittan kan spridas via exempelvis utrustning och även människors kläder och händer till andra hästar. Därför är det mycket viktigt att tvätta händer och byta kläder om man måste besöka en smittad häst eller likaså en frisk om man kommer från ett smittat stall. 

94 fall rapporterades 2015
Under 2015 rapporterades det 94 fall med kvarka i Sverige vilket är mer än en fördubbling jämfört med året innan. En orsak till spridning kan vara att många tävlar med sina hästar och därmed träffar andra hästar från andra stall. En annan möjlig förklaring är att det har forskats mer kring sjukdomen och att provtagningsteknikerna har blivit bättre. 

Läget i kommunen
I Jönköpings kommun har vi haft kvarkabakterier påvisade inom de senaste 24 månaderna enligt en sammanställning från Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

fakta

Symptom hos drabbade hästar:

  • Hög feber (>39º C) 
  • Näsflöde, ofta varigt.
  • Svullna lymfknutor i huvud/halsregionen med bölder som kan spricka upp till exempel mellan ganascherna.
  • Förträngningar i övre luftvägarna kan orsaka sväljningssvårigheter och även missljud vid andning och i svåra sjukdomsfall även andningssvårigheter.

Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load