Alexandra Engen lovar fullt ös under EM. Foto: PeaX Svensson Foto: PeaX Svensson Foto: PeaX Svensson Foto: PeaX Svensson

Engen: ”Ska köra som en tok”

På söndag står hemmaåkaren Alexandra Engen på startlinjen i EM i mountainbike i Huskvarna. Och det är en laddad cyklist.
– Jag ska köra som en tok, säger Engen.

Alexandra Engen står och njuter av solskenet i Huskvarna när våren äntligen verkar ha satt sina klor i Södra Vätterbygden.

Jönköpingscyklisten är tillbaka på hemmaplan för att delta i helgens EM i mountainbike.

– Det känns häftigt. Man kör med alla cyklister varje helg på tävlingar och världscup så det är så häftigt att få hit dem och visa upp Jönköping, säger Engen.

Men Engen kommer inte bara få tillfälle att visa Jönköping för sina kollegor. Den 28-årige proffscyklisten kommer även få chansen att visa upp sig för vänner och bekanta som tidigare inte haft tillfälle att se henne live.

– Det kommer bli fränt. Jag tror det kommer vara ganska många som jag känner, säger Engen.

– Jag kommer kämpa tills jag trillar av cykeln.

Engen är dubbel VM-guldmedaljör i sprintdistansen XCE.Men till helgen kommer hon enbart tävla i XCO (Cross Country Olympic Discipline).

Anledningen är att Engen fortfarande är i processen att komma tillbaka från den utbrändhet som drabbade henne sommaren 2014.

– Då vill jag hellre lägga allt krut på en sak så att energin räcker. Det känns som det klokaste att göra. Det jag gör ska jag göra bra. Därför kör jag [bara] på söndag, säger Engen.

Hur långt fram är du i processen?

– Det går jättemycket framåt. Men det är svårt att säga att när man är 100 procent. Men jag kan träna. Jag kan åka i väg till Cypern och Cairns för första världscupen. Det var jättebra kvitton.

– Man får hela tiden testa var gränsen går. När jag går över den märker jag den tydligare än förut. Det är mycket längre mellan bakslagen. Jag är verkligen på rätt väg.

Vad är målet nu under EM?

– Jag har väl oftast sagt att jag måste inte nödvändigtvis vinna. Jag har aldrig varit att jag ska vinna. Utan jag vill vara optimalt förberedd och prestera på topp. Gör jag det så vet jag att jag kan vara snabbast. Just nu tror jag inte att jag är där, säger Engen.

– Jag skulle bli väldigt förvånad om jag tar en medalj. Men man vet aldrig vad som kan hända. Jag ska köra som en tok i alla fall.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load