Två tävlande under en mountainbike-tävling i Huskvarna i år. Foto: PeaX Svensson

Cykelsporten växer i Jönköping: ”En sport för hela familjen”

Cykelsporten i Jönköping växer. Hos IF Hallby har medlemsantalet ökat stadigt de senaste åren. 
   – Det är nya cyklister varje vecka, säger Eskil Laago, ordförande för cykelverksamheten i IF Hallby.

För två år sedan arrangerade IF Hallby, Jönköpings CK, La Lepre Stanca och IK Hakarpspojkarna SM i mountainbike. I våras stod samma klubbar värd för EM i mountainbike i Huskvarna.

Evenemangen har varit en positiv faktor för bland annat IF Hallby.

– Vi har sett en stadig tillströmning. Det är nya cyklister varje vecka. Vi är 260 medlemmar i Hallby cykel. Man kommer hit för man tycker det är kul och man känner sig välkommen, säger Eskil Laago, ordförande för cykelverksamheten inom IF Hallby.

Ett annat bevis på cykelsportens framgång i Jönköpingsregionen är måndagens offentliggörande att IF Hallby utsetts till månadens ungdomsförening av Svenska cykelförbundet.

– Det är väldigt roligt. Vi har ju jobbat väldigt hårt att försöka skapa vad vi kallar ’’Från nybörjare till elit’’. Vi som startade upp det är fruktansvärt allergiska mot toppning i barn- och ungdomsidrott. Alla ska vara välkomna och alla behandlas på samma sätt, säger Laago.

– Det vi har sett är att det ger en otrolig bredd. Vi hade över 170 cyklister i alla åldrar vid förra träningen. Några kommer aldrig bli elit men de har kul och får en fostran inom god hälsa. Några kommer bli elit men vi prioriterar inte dem olika.

I Jönköpingsområdet kämpar Hallby främst mot IKHP om medaljerna på olika tävlingar runt om i Sverige.

Men trots att båda klubbarna har duktiga cyklister finns det ingen rivalitet sinsemellan.

– Det är viktigt att vi har två klubbar på olika sidor av staden. På tävlingar hejar man både på IKHP och Hallby. Staden är så stor så det behövs två klubbar, säger Laago.

Under sommaren har svensk mountainbike fått ytterligare uppmärksamhet tack vare Jenny Rissveds guld i Rio-OS.

Fast det finns en baksida. Mountainbike är en väldigt dyr sport då utrustning som cyklar, hjälmar och cykelkläder krävs.

– En bra cykelhjälm kostar som en bra innebandyklubba, säger Laago.

Men trots de stora kostnaderna tror Laago att cykelsporten kommer fortsätta växa i Jönköpingsområdet. Och det finns en särskild anledning till det.

– Det som är väldigt roligt är att det är en sport för hela familjen. Det blir ett sätt att umgås. Det kan vara svårare i viss lagidrott där föräldrarna måste sitta på läktaren, säger Laago.

Den här artikeln har även publicerats på JKPGLive.se.

-----

No more pages to load