Urban Fredriksson, Kennet Ericson. Carin Berggren (M). Foto: Mattias Landström/Anna Hållams

Motorstopp: Ingen plats för omtvistad bana i Jönköping

Det är en fråga som varit på tapeten i flera år. Men motorsportsentusiasterna får fortsatt vänta på en eventuell motorbana i Jönköping.
   – Kommunen säger inte nej. Men vi måste ha en lämplig plats, säger kommunalrådet Carin Berggren (M).

Det råder en halvt uppgiven stämning när frågan om en eventuell motorbana i Jönköping kommer på tal. 

– Det ligger som en papperslapp som man skiter lite i hos kommunen känns det som, säger Urban Fredriksson, styrelseledamot i motorklubben SHRA Jönköping och driftingansvarig på Smålands bilsportförbund. 

Frågan om en motorbanas vara eller icke har varit på tapeten i många år. Motoralliansen i Jönköping med Rolf Alkhagen i spetsen, där flera lokala motorklubbar ingår, har varit pådrivande. 

Men arbetet har varit fruktlöst. 

År 2013 var frågan emellertid nära en lösning. En streetracing-bana vid TTC vid Axamo i Jönköping såg ut att bli verklighet. Då sade Miljödomstolen nej. 

Alkhagen skrev därefter ett medborgarförslag till kommunen där Kultur- och fritidsförvaltningen fick i uppdrag att söka upp en plats där motorbanan kunde byggas. 

– De har inte hittat en lämplig plats. Kommunen säger inte nej. Men vi måste ha en lämplig plats, säger kommunalrådet Carin Berggren (M). 

– Den får inte vara för nära där någon bor.

Från motorklubbarnas håll låter det annorlunda. Såväl SHRA Jönköping som StreetCrew Jönköping säger till JKPG Live/Jmini att de ser Torsviksområdet som en potentiell plats för banan. 

Men kommunen har redan lovat bort marken, säger Berggren. 

– Torsvik är vigt åt företagsetableringen. Vi behöver marken och vi behöver arbetstillfällena som det [företagsetableringen] skapar, säger Berggren. 

Svaren från kommunen gör att motorklubbarna känner sig motarbetade. Totalt efterfrågas en yta på ett par hundra meter i såväl bredd som längd där motorsporter som drifting och dragracing kan utövas.

– Kommunledningen har klart och tydligt uttalat att vi har inget intresse att stödja motorsporten i Jönköping. ‘‘Vi ser inte att motoridrotten är något vi vill hålla på med i Jönköping. Vi vill ha en cykelstad’’, säger Kennet Ericson, ordförande i SHRA Jönköping. 

Berggren är inte av samma åsikt. 

– Jag har full respekt för alla idrotter. Kruxet är att det låter om dem. Så var ska de vara? 

– Om det finns någon privat markägare som känner att man kan arrendera ut då applåderar jag det.

En annan aspekt av en eventuell motorbana i Jönköping är att få bort buskörningen på gatorna inne i staden. 

– Man får bort sådant när det finns en bana. Samhällsnyttan är stor. Det sparar polisresurser, ambulanssjukvård, brandbilar och försäkringspengar, säger Markus Svensson, ordförande i StreetCrew Jönköping. 

SHRA Jönköping är inne på samma spår. 

– Här skapas då en miljö som är maximalt säker för förare, mekaniker och funktionärer, säger Ericson. 

Den här artikeln har även publicerats på JKPGLive.se.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load