Montage. Foto: Mattias Landström

Jönsson: HV71:s största styrka blev avgörande

HV71 bortaslog Karlskrona med 2–3 på lördagen. Sport JKPG/Jminis Adam Jönsson var nöjd med HV:s insats. Speciellt farten under skridskorna imponerade. 

Den här texten skulle kunna handla om HV71:s oförmåga att göra mål i powerplay. Efter lördagens match mot Karlskrona har Jönköpingslaget nu 26 raka numerära överlägen utan mål. Det är uppenbart att HV har problem i det uppställda spelet.

Men låt oss i stället vända på resonemanget. HV71 är ett seriens farligaste, kanske det farligaste, lag när de får komma med fart.

Det tog inte mer än dryga minuten innan Ted Brithén skickade in 0–1. Oscar Sundh drev in pucken i offensiv zon, droppade back till Arlbrandt som snabbt hittade nummer 90 i slottet som avlossade direkt. Pang, boom, 0–1!

HV71 visste hur laget behövde spela för att montera ned ett ofta defensivt Karlskrona. Laget behövde spela med fart för att utmana deras tighta försvar. Och det gjorde gästerna effektivt i matchinledningen.

Hemmalaget skulle jobba sig in i matchen, till stor del tack vare ett par onödiga HV-utvisningar. Men när Karlskrona väl kom till läge motade Fredrik Pettersson-Wentzel bort alla försök.

HV tog med sig farten ut även i mittenperioden och ägde i princip all puck. Hade det inte varit för en stundtals fenomenal Johannes Jönsson i hemmakassen hade matchen varit avgjord redan ett par minuter in i mittenakten.

Men inte ens Jönsson kunde stå emot när Sandberg bröt ett uppspel på offensiv blålinje, serverade Anton Bengtsson som med ett rappt skott satte 0–2 efter drygt fem minuter.

Drygt fyra minuter senare kom också 0–3. Martin Thörnberg lade ned pucken i rundeln, bakom mål möttes den upp av Chris Abbott som med en direktpass (matchens delikatess) serverade Simon Önerud som fri framför mål sprätte upp pucken i krysset. Snabbt, läckert och fullkomligt rättvist.

Hemmalaget fick viss kontakt genom Daniel Gunnarssons reducering i powerplay. Men den andra perioden var helt och hållet HV71:s.

Fast det hindrade ju inte hemmalaget från att skapa rejäl spänning efter att ha reducerat till 2–3 genom Alexander Deilert i inledningen av den tredje perioden. Återigen hittade hemmalaget rätt i powerplay. Men i spelet 5-mot-5 hade Karlskrona svårt att egentligen hota gästerna från Småland. 

Att HV71 höll undan och vann den här matchen är inte mer än rättvist. Visst, det blev mer spännande än nödvändigt. De flesta trodde nog att hemmalaget kvitterat när pucken gled över mållinjen en bit in i den tredje perioden. Efter en lång videogranskning bedömde domarna till slut att målburen var ur position innan pucken gick in. 

Men det som gästerna gjorde bra i den här matchen trumfar det som var mindre bra även om de kom undan med andan i halsen.

HV71 är ett fartfyllt lag och även om få andra lag spelar likt Karlskrona kan hastigheten under skridskorna komma att bära klubben långt den här säsongen. Den är HV:s största styrka. Men den måste finnas där i varje match, i varje byte.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: KHK-STJÄRNANS HYLLNING INFÖR MATCHEN MOT HV71

LÄS OCKSÅ: PW OM MÅLVAKTSKAMPEN

-----

No more pages to load