Ida Djärf laddar inför en säsong med både EM- och VM-tävlingar. Foto: Jonna Tervahauta/ Alexandra Andreasson/ Jonna Tervahauta

Hon kör ifrån de flesta på motocrossbanan

Jönköpingstjejen Ida Djärf, 22, har alltid älskat fart och spänning. Som 9-åring fick hon låna grannens minicross hemma i trädgården. I dag tävlar hon på elitnivå på motocrossbanor både i Sverige och utomlands. 

Ida Djärf är uppvuxen och bosatt i Norrahammar där hon som liten inspirerades av sina grannars motocrossintresse.

– Vi har en motocrossbana i närheten av där vi bor och de har en crosskola. Jag kommer ihåg att vi åkte dit när jag var liten och tittade på varenda tävling under ett års tid. Sedan fick jag en egen motorcykel, säger Ida Djärf.

SM-guldet hägrar

Sedan fyra år tillbaka tävlar hon på elitnivå och framtiden ser ljus ut för motocrosstjärnan. Till säsongen är tanken att hon ska köra några EM-tävlingar och några VM-tävlingar. Närmast väntar SM i slutet av april.

– Målet är SM-guldet. Dit vill vi väl alla komma. Det är väldigt tuff konkurrens, men det är helt klart ett av mina mål.

Innan dess är några mindre tävlingar inplanerade för att hon ska komma i form.

Sverige runt i en husbil

Under sommaren, som är högsäsong för sporten, tränar Ida Djärf omkring fyra gånger i veckan. Det blir även uppemot 30 tävlingar spridda över hela Sverige. Då är hon tacksam över att ha en stöttande familj som följer henne från söder till norr i familjens husbil.

– Förra året var vi som längst ner i Limhamn och som längst upp i Årsunda. Man får se många sandhålor i Sverige.

En grabbig sport

– Det roligaste är farten och tekniken. Jag har alltid tyckt om grabbiga saker.

När Ida Djärf började med motocross var det inte många tjejer som körde.

– Men det har ökat väldigt mycket, både antalet kvinnliga förare och klassen på förarna.

Varför tror du att fler killar lockas av sporten?

– För att det är en tuff sport. Killar är ganska bra på att hålla full gas utan att tänka på vad som kan hända och det vågar inte vi tjejer på samma sätt.

Djärf berättar att hon har sett en hel del allvarliga olyckor på motocrossbanorna under åren, speciellt under SM-tävlingarna. Men det är inget som avskräcker Jönköpingstjejen, som själv har klarat sig undan med lindriga skador.

– Det är ju sånt som händer. Det kan ju hända inom ridning och skidsporten och så vidare också.

Vad är det svåraste inom sporten?

– Det är ju skaderisken. Sen är det även en av de tyngre sporterna som finns. Det sliter på kroppen.

Men trots att det är en krävande sport, både fysiskt, ekonomiskt och tidsmässigt tvekar Ida Djärf inte en sekund på frågan om det är värt det.

– Det är en väldigt kul sport som jag vill fortsätta att satsa fullt ut på. Men den kräver bra support. Det är verkligen en familjesport. Jag hade inte kunnat hålla på med det här utan stöd från min familj. De är ju med och mekar och fixar mat och, ja, det mesta.

-----

No more pages to load