Foto: PeaX Svensson/Mattias Landström

Jönsson: Smolket i HV71:s segerbägare

HV71 bortaslog Rögle med 1–3 på fredagskvällen. Men trots segern finns det förbättringspotential, skriver Sport JKPG/Jminis Adam Jönsson. 

Den här texten skulle kunna handla om HV71:s stundtals underbara fart, vilket resulterar i två fullträffar.

Först när Mattias Tedenby trycker ifrån i mittzon, levererar en underbar pass till Simon Önerud som smällde till direkt. Sedan när Christoffer Törngren jobbar fram en puck till Oscar Sundh som lägger över den till Kevin Stenlund som sedan skickar den blixtsnabbt tillbaka och 1–2 är ett faktum. 

Eller så skulle den kunna handla om hur stabila HV71 faktiskt är i defensiv zon även när en spelare som Dylan Reese är skadad. Det är därför laget kan vinna tighta matcher som kvällens. 

Eller om att Önerud med mål i två raka matcher nu verkar ha hittat tillbaka till den fina form han hade tidigare under säsongen. 

Eller om att HV71 har ett riktigt bra målvaktspar som sporrar varandra till bra insatser. 

Eller om hur Erik Brännström växer ut till en riktigt bra SHL-back för varje match som går. 

Eller om hur bra Mattias Tedenby faktiskt är. Hint: han är ruggigt, ruggigt bra. 

Eller om att HV71 äntligen gjorde ett stabilt boxplay igen. 

Men i stället måste merparten av den här texten handla om det som faktiskt inte är bra. Det som kan komma att sänka HV71 i det kommande slutspelet. Ja, ni gissade rätt: powerplay-spelet. 

I en text inför fredagens match skrev jag att HV71 hade en ypperlig chans att bryta den negativa trenden med över 25 raka numerära överlägen utan mål. Tränare Johan Lindbom sade till C More inför matchen att det här var kvällen när hans lag skulle bryta nämnd trend. 

Fast när HV ställde upp för kvällens första powerplay, en bit in i den andra perioden, var det precis lika knackigt som, i princip, alla andra powerplay den senaste tiden. 

Passningarna var dåliga, besluten felaktiga och spelet generellt riktigt trögt. Laget räddades på sekunden från att faktiskt släppa in ett mål i 5-mot-4 efter att laget drällt med pucken i offensiv zon och bjudit hemmalaget på en kontring. (Nu gjorde visserligen Simon Ryfors 1–1 i den här situationen men när pucken gled in bakom Linus Söderström var Rögle fem spelare på isen.)

En stund senare kom nästa powerplay. Den här gången spelade HV71 bättre. Men fortfarande långt i från bra. 

Ett bra, eller åtminstone godkänt, powerplay kommer bli viktigt. Speciellt i slutspelet. Det återstår fortfarande omkring två månader innan slutspelet drar i gång. Men tiden kan gå fruktansvärt fort för ett lag som har förtvivlat svårt att hitta rätt i numerärt överläge. 

HV71 måste få rätsida på sitt 5-mot-4-spel. Och det väldigt snart. Laget har ett gäng riktigt bra spetsspelare som borde kunna hitta rätt betydligt oftare än vad de gjort den senaste tiden. 

För i spelet 5-mot-5 är det inget snack om saken – där är HV ett av SHL:s bästa lag. Och om spelet i numerärt överläge också skulle funka lika bra som i början av säsongen blir HV71 ett lag att räkna med i vår. 

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: RÖGLES GLÄDJE INFÖR MÖTET MED HV71

LÄS OCKSÅ: LINDBOMS SEGERPLAN – SÅ SKA HV SLÅ TILLBAKA RÖGLE

-----

No more pages to load