Foto: PeaX Svensson

Jönsson: De skapar idrottsmagi i Jönköping

Något närmast magiskt håller på att hända i Jönköping.

Det här kan bli en idrottsvår att minnas.

Och det är inte långt ifrån att det faktiskt kommer hända.

Det lät inte konstigt. Det lät snarare vettigt när jag någon gång under sensommaren förra året pratade med Hallby Handbolls tränare Kim Shepherd.

Han gjorde klart att klubbens mål som nykomlingar i Sveriges näst högsta serie var att hänga kvar.

Ingen kunde klandra vare sig Shepherd eller klubben i stort. Det här var en rimlig målsättning.

I går tog Hallby sin tredje raka seger när Drott slogs tillbaka med 37–26 på bortaplan. Laget är nu bara två poäng från positivt kval. Nykomlingen är bara två poäng från att spela om en plats i Sveriges högsta serie.

– Det är jätteroligt. Det var inget vi hade räknat med, sade Shepherd till Sport JKPG efter gårdagens seger.

Men det är egentligen inte konstigt att laget är med och slåss i toppen. Försvaret har varit stabilt under i stort sett hela säsongen. Offensivt har det kanske funnits lite mer att önska men det är svårt att kräva mer från en nykomling.

Vad som skulle kunna förbättras är trycket hemma i Arenan. Vid en vanlig helgmatch brukar drygt 400 personer sitta på läktarna. De gör sitt bästa för att skapa stämning. Men när Hallby nu går så pass bra – samtidigt som handboll är en grym publiksport med mycket mål och högt tempo – borde den siffran kunna höjas.

Tänk er själva om mellan 800–1 000 personer skulle hitta till Arenan i ett eventuellt kval. Det kan bli mäktigt. Det kan hjälpa laget att ta det där sista steget.

Och ni kan kanske börja hitta lite luckor i kalendern.

Hallby har sju matcher kvar av grundserien. Laget ska visserligen möta såväl Amo som Tyresö som båda ligger före i tabellen. Men Jönköpingslaget har inget att förlora. Ingen press. De har allt att vinna.

Men det är inte bara handbollen som kan skörda stora idrottsframgångar i vår. Jönköpings IK har två lag som knackar på dörren till innebandyns SSL.

Såväl herr- som damlaget har gått som tåget i Allsvenskan. Damerna trillade ur högstaligan förra året och siktar på en snabb comeback.

Herrarna missade i sista kvalrundan förra året. De ser ännu starkare ut den här säsongen.

I höst kan vi även komma att få se basket av yttersta klass. Wetterbygden Sparks är i skrivande stund bara två poäng bakom en plats i Basketligan.

(Och det är väl inte helt uppe i det blå att tro att HV71 utmanar om SM-guld i SHL?)

Visst, lagen skulle kunna missa att ta sig till de högsta serierna. Men de har givit sig själva chansen. Och det är häftigt.

Tanken att ha lag i högstaligorna i fotboll, hockey, innebandy, basket och handboll kittlar – rejält. Eller hur?

Dessutom ska vi inte glömma individuella idrottare och lag inom till exempel löpning, simning, skidåkning och curling som ständigt utmanar Sverigetoppen.

-----

No more pages to load