Foto: Mattias Landström

Jönsson: Spelformen som sänker HV71

HV71 förlorade med 3–6 mot Malmö Redhawks på torsdagen. Och det är det dåliga spelet i powerplay som sänker laget, skriver Jminis/Sport JKPG:s Adam Jönsson.

Jaha, då var vi där igen. Det går inte att skriva om HV71:s hemmamatch mot Malmö Redhawks på torsdagskvällen utan att fokusera på det som fortfarande är en smolk i HV-bägaren: lagets riktigt dåliga powerplay.

Hemmalaget fick flera chanser i spel 5-mot-4. Men i stället för jubel från fansen i Kinnarps Arena var det gästerna som skulle få sträcka armarna i luften.

I den första perioden skickade nämligen Erik Forssell in 1–1 i spel i numerärt underläge efter att HV71 drällt med pucken i mittzon. (Pär Arlbrandt hade då redan dunkat in 1–0 genom ett tungt slagskott.)

En stund senare kunde Mattias Tedenby raka in sin egen retur till 2–1 och det var mungiporna uppåt i Kinnarps igen.

I den andra perioden hade HV71 tappat den energi de haft i den första där de stundtals spelade ut ett pressat Malmö.

Gästerna tuggade sig in i matchen och efter 40 minuter stod det helt plötsligt 2–3 på tavlan. Ledningsmålet kom i powerplay. Malmös första kvällen.

Visst, HV71 var egentligen det bättre laget den här kvällen. Punkt slut. Och det var ju inte direkt orättvist när Kristofer Berglund pangade in 3–3 i början av slutperioden efter att HV återtagit kommandot.

Mattias Tedenby var på riktigt spelhumör och utnyttjade den fart som gör honom till en av SHL:s mest svårstoppade spelare.

Insatsen var betydligt bättre än den i Leksand i tisdags. Dessutom får Malmö får rejäl utdelning. Gästerna gör tre mål på 13 skott under de första två perioderna. 

Att Malmö vinner med 3–6 (två mål i PP) är egentligen skit samma. Alla lag förlorar hockeymatcher.

Men känslan som jag bär med mig hem i kväll är att om HV71 ska gå riktigt långt i slutspelet måste lagets powerplay bli betydligt bättre. Där går det inte att ha två numerära överlägen på kort tid – vilket HV hade i första perioden – utan att göra mål.

Några andra snabba tankar från kvällens match:

– Mikko Lehtonen debuterade och gjorde en helt okej insats. Det kan inte vara lätt att göra sin första match efter bara en träning med laget. Han visade emellertid att han bland annat är en bra skridskoåkare

– Det är härligt att se spelare som Isac Brännström, Kevin Stenlund och Erik Andersson köra järnet ute på isen, Trots sin lilla storlek stod Brännström för en stor insats i kväll

– Kanske är det som Sport JKPG:s expert Anders ‘‘Fanta’’ Karlsson sade efter 2–1-förlusten mot Leksand: HV71 har kört så pass hårt under landslagsuppehållet att de är lite slitna. Det gör att de får det tufft den här veckan för att i stället hitta en formkurva ju närmre slutspelet vi kommer. Det är ingen dum tanke, ändå.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: DET BLIR ULLSTRÖMS NUMMER I HV71

LÄS OCKSÅ: HV71 UPPGES VÄRVA SHL-BACKEN

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

-----

No more pages to load