Fr.v. Abdishakur Ahmed Yassin (har läst flest böcker), Monica Eriksson, Sebastian Saliba, Alwin Ekbladh Foto: Tinna Ahlander

Läsning ska föda fotbollsproffs

Husqvarna FF har startat en läsgrupp för pojkar födda 2004 och 2005. Tanken är att läsningen ska utveckla lagets spelande på planen.

– De får låna böcker efter träningarna och sedan skriver de recensioner. Målet är att laget ska ha läst 120 böcker på tio veckor, säger Monica Eriksson, lagstöd i HFF.

Idén om en läsgrupp för Husqvarna FF:s pojklag föddes redan för två år sedan i det dåvarande laget för spelare födda 2004 och 2005. Man köpte då in omkring 40 titlar i flera exemplar, allt från skönlitteratur till faktaböcker.

Sedan dess har böckerna bara stått och samlat damm på en hylla och nu tyckte Monica Eriksson att det var dags att återuppta initiativet om en läsgrupp.

– Tanken är att läsningen ska hjälpa pojkarna att utvecklas som spelare på planen. Det utvecklar bland annat deras kreativa tänkande och hjälper dem att kunna förutse händelser under matcher, säger Monica Eriksson.

Utöver vinsterna inom fotbollen har läsningen givetvis även fördelar för pojkarnas skolgång.

Laget har kommit överens om att de tillsammans ska hinna läsa 120 böcker på tio veckor. Det innebär ungefär fyra böcker per spelare.

– Läsgruppen är helt frivillig, men de allra flesta tycker att det är kul.

Nu utmanar laget andra lag att hänga på initiativet.

-----

No more pages to load