Foto: Mattias Landström

Jönsson: Ett steg i guldriktning för HV71

HV71 hemmabesegrade Frölunda med 2–1 på onsdagskvällen. Och det var ett svar på att Jönköpingslaget faktiskt ska ses som en potentiell guldkandidat, skriver Sport JKPG/Jminis Adam Jönsson. 

Var det här en vanlig grundseriematch eller en SM-final? 

Det kändes åtminstone som en slutspelsmatch när HV71 tog emot Frölunda på onsdagskvällen.

Det var en högintensiv match där det small runt sargerna och framför mål konstant. 

HV71 kom ut starkast. Laget skapade flera riktigt heta chanser under den första perioden. Men Johan Gustafsson stod emot allting. 

Det gjorde för övrigt även Linus Söderström. HV-målakten agerade lugnt och tryggt mellan stolparna. De få skott han släppte retur på styrdes ned i sarghörnen. Jag har sagt det förr och säger det nu igen: det här är HV71:s förstamålvakt i slutspelet. Inget snack om saken. 

Spelmässigt var HV nog så bra som Frölunda den här kvällen. Det känns tryggt inför vad som komma skall. 

Att det stod 0–0 efter 40 minuter var inte ett tecken på att det var en dålig match. Snarare tvärtom. Kvällens drabbning i Kinnarps Arena var faktiskt både underhållande och riktigt spännande. 

Vi ska nog inte vara förvånade om de här lagen kommer göra upp i en stenhård serie i slutspelet. Kanske rent av i en final. 

Men även i kväll fanns det saker som HV71 måste förbättra framöver.

Passningsspelet var stundtals alldeles för dåligt. Det håller inte i längden mot topplag som Frölunda. Förutom att hemmalaget inte lyckades skapa chanser på grund av detta löpte de även en stor risk att få farliga kontringar emot sig, vilka hade kunnat resultera i mål.

Sedan var det ju det här med powerplay. Fast det vet ni vid det här laget så det struntar vi i för resten av den här texten. 

Och det går inte att missa högkvalitativa chanser som de Andreas Borgman och Oscar Sundh fick i början av den andra perioden. 

Samtidigt visar HV71 alltså att de kan mäta sig med de bästa lagen. De tar kampen framför båda burarna. De skapar chanser framåt och ser stabila ut bakåt. 

Vi ska inte heller underskatta det jobb som slitvargarna Sundh och Filip Sandberg gör både defensivt och offensivt. 

Jag skrev en text under tisdagen där jag pratade om att de kommande tre matcherna (Frölunda hemma, Skellefteå hemma och Brynäs hemma) skulle ge oss en fingervisning om HV71 är en seriös guldkandidat eller inte. 

Efter 2–1 hemma mot Frölunda är det väl fortfarande lite tidigt att dra några för stora växlar. Men det här var ett steg i rätt riktning. Absolut. 

Och målet som Pär Arlbrandt gör i början av slutperioden var ett riktigt vasst avslut. Sundhs lilla hopp så att pucken kunde gå mot mål gick inte av för hackor det heller.

Att Simon Önerud pressar in 2–1 i förlängning är inte orättvist, faktiskt.

Några andra snabba tankar från matchen: 

– Lias Andersson är en riktig retsticka. Det är härligt att se hur han frustrerar motståndarna. 

– Kedjan med just Andersson, Filip Sandberg och Mattias Tedenby har växt ut till en av HV71:s bästa. Inget snack om saken.

– Fast de hade tuff konkurrens från Pär Arlbrandt, Sundh och Ted Brithén i kväll. 

– Erik Brännström är en 17-årig ishockeygigant

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: JÖNSSON – UPP TILL BEVIS I GULDJAKTEN, HV71

LÄS OCKSÅ: HV-STJÄRNAN OM SVAGA POWERPLAY-SPELET

LÄS OCKSÅ: FANSENS PROTEST MOT SHL – SKA VARA KNÄPPTYSTA

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

-----

No more pages to load