Foto: Mattias Landström

Jönsson: ‘‘En överkörning utan nåd’’

HV71 hemmaslog Skellefteå med 5–2 på fredagskvällen. Sport JKPG/Jminis Adam Jönsson börjar känna guldvibbar om Jönköpingslaget.

Innan matcherna mot Frölunda och Skellefteå skrev jag en krönika om att det här var veckan då vi skulle få reda på om HV71 var en verklig guldkandidat.

Och efter 2–1 mot Frölunda och 5–2 mot Skellefteå på fredagskvällen börjar jag tro på det. HV71 kan gå långt i vår, riktigt långt.

För det är en styrka att vinna två raka matcher mot två topplag med bara en dags vila mellan matcherna. Det går faktiskt att likställa det, till viss del, med en slutspelsserie.

I en serie över sju matcher mot Frölunda, Växjö eller Skellefteå blir det förstås tufft för vilket lag som helst. Fast HV har visat att de kan.

Fredagens klara seger är inte bara positiv för segern i sig (och att HV71 verkligen utmanar om den där andraplatsen). Nej, det är sättet HV vinner på som imponerar.

Efter en jämn förstaperiod – både mål- och spelmässigt – kör laget fullkomligt över SAIK i mittenakten. Skottstatistiken 21–5 talar sitt tydliga språk. Det var en överkörning utan nåd.

HV71 spelade med en energi och ett driv som vi bara skådat ett par gånger tidigare den här säsongen.

Bakåt såg det stabilt ut som vanligt. HV71 hade inför matchen åtta tillgängliga backar. Kan ett lag ställa över Niklas Hansson har det laget en bra uppsättning.

Det verkar också som att tränartrojkan bestämt sig för vem som ska ha förstaspaden. Att Linus Söderström får stå både mot Skellefteå och Frölunda kan vi nog se som en klar indikation på vem som vaktar målet i slutspelet.

Framåt då?

Wow!

HV71:s förmåga att trumma på och mata puckar mot målet den här kvällen var fantastisk. Den kommer laget ha nytta av i slutspelet. Det var som en evighetsmaskin som sköljde över gästerna fullkomligt. Skellefteå kom knappt ur zon under mittenakten. 

Kedjan med Lias Andersson, Mattias Tedenby och Filip Sandberg låg bakom det mesta i kväll. Jäklar vad den trion snurrade med SAIK-defensiven. De blir livsfarliga i slutspelet. Andersson och Sandberg skyr inte kampen framför mål och deras tuffa spelstil öppnar upp ytor för den vindsnabbe Tedenby.

Sedan var det ju det här med powerplay.

Hör och häpna: HV71 gjorde mål. Ja, det är sant. HV gjorde mål i numerärt överläge. Och mot ett lag som ligger i toppen av boxplay-statistiken.

Visst, det går inte att säga att problemet i special teams är löst. Men att göra mål i spel 5-mot-4 är viktigt.

Dessutom är det ju en styrka att vinna två matcher mot två topplag på tre dagar även när powerplay-spelet inte stämmer.

Det som är mer oroväckande är de två insläppta målen i boxplay. Kort sagt måste HV71 bli bättre i spelformen för att ha ännu mer häng på ett guld.

Vi bjöds också på något som laget inte mäktade med mot Frölunda. Den här kvällen stängde laget matchen i den tredje perioden. Det hjälpte kanske dessutom lite extra att laget hade med sig en tremålsledning in till avslutningsakten.

Hemmalaget höll i pucken när det var lämpligt, lade ned djupt när det behövdes och stängde till ytorna så att gästerna hade svårt att komma in i offensiv zon. 

HV71 som SM-guldvinnare säsongen 2016/17? Ja, tanken är inte längre främmande.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: JÖNSSON – RÄDDA STENLUND, HV71 – ANDRA KLUBBAR RYCKER

LÄS OCKSÅ: MAGISKE HV-SUPPORTERN GANDALF FYLLER 50

LÄS OCKSÅ: LIAS TUFFA KAMP – ‘‘MINA POLARE HÅLLER JU PÅ FRÖLUNDA’’

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

-----

No more pages to load