Foto: Mattias Landström

Jönsson: Slutspelshockey när den är som bäst

Rivalmöte redan i kvartsfinalen. Och vilket sådant det blev mellan HV71 och Färjestad den här lördagseftermiddagen. Det här var slutspelshockey när den är som bäst. Matchen? Den slutade 3–1.

Det var inledningsvis tydligt att Färjestad har matchtempot i kroppen efter sin åttondelsfinalsdrabbning mot Djurgården.

Gästerna kom ut med fart under skridskorna medan hemmalaget faktiskt så lite ringrostigt ut i den här första kvartsfinalmatchen lagen emellan. Det blev ju inte bättre av att Linus Söderström bjöd Färjestad på 0–1 redan efter dryga minuten.

Men i stället för att gå ned sig fullständigt – vilket var risken – blev baklängesmålet i stället tändvätska för hemmalaget. 

Söderström kom tillbaka snabbt och gjorde ett par riktigt bra räddningar. Det är helt rätt av tränartrojkan att satsa på den unge keepern mellan stolparna i det här slutspelet (vilket jag och mina kollegor tjatat om ganska länge nu).

Ja, HV71 spelade upp sig – rejält. Och det fanns en kedja som – precis som vanligt – skulle befinna sig i händelsernas centrum. Det var linan med Mattias Tedenby, Lias Andersson och Filip Sandberg. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: den här kedjan är HV71:s största guldvapen.

I mitten av perioden snappade Tedenby upp en slarvigt hanterad Färjestads puck och satte fart längs vänsterkanten. Den nästan lika snabba Sandberg följde med i anfallet och kunde enkelt skjuta 1–1 i öppet mål efter att Lars Haugen inte hunnit med i sidledsförflyttningen.

Efter kvitteringen var det här egentligen HV71:s match fullt ut.

Den andra perioden var hemmalagets helt och hållet. Visst, gästerna skapade en del chanser men HV var bättre. Inget snack om saken.

Och det bådar gott inför fortsättningen. För den här matchserien kommer inte ta slut förrän efter sex eller sju matcher. Det är jag övertygad om.

HV71:s stora styrka den här säsongen är att de har fyra bra kedjor som kan bidra både offensivt och defensivt. Det visade laget prov på i dag.

Som sagt, firma Tedenby-Andersson-Sandberg var helt klart den som lös mest på isen. De visade dessutom känslor och vågade svara upp när FBK tryckte till sina motståndare efter avblåsningarna.

Men även förstakedjan med Martin Thörnberg, David Ullström och Simon Önerud spelade bra.

Att Ullström kommer bli en viktig spelare för HV71 i slutspelet visste vi redan. I dag visade han, ännu en gång, varför. Jönköpingslagets nummer 41 är orädd och trycker sig in på mål gång efter annan utan att tänka på sin egen hälsa. Ett sådant uppoffrande spel kommer vara av största vikt under hela slutspelet. Speciellt eftersom det tuffa, fysiska spelet kommer fortsätta matchserien igenom. 

Det skadar ju inte heller att han kan avgöra matcher som han gjorde i dag när han trycker in segerpucken.

Eftermiddagens match var slutspelshockey när den är som bäst. Det var högt tempo och smällde i nästan varje närkamp. 

Det blev tydligt i eftermiddagens match: HV71 är ett bättre hockeylag än Färjestad. I alla fall rent spelmässigt. Men det är förstås inte alltid det som avgör. Särskilt inte i ett slutspel.

Men det känns någonstans som att HV71 kommer ta sig vidare i den här kvartsfinalserien.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: HV71 STÄLLER ÖVER BACKTALANGEN

LÄS OCKSÅ: FBK-FANS PORTAS EFTER HÅNET MOT STEFAN LIV

LÄS OCKSÅ: STJÄRNAN MISSAR KVARTEN – SÄSONGEN ÖVER

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load