Biljardmästaren Monika Margeta med dvärgpapegojan Tyra, som ofta får vara med sin matte och träna. Foto: privat

Busschauffören som är Sverigemästare i biljard

Sveriges bästa kvinnliga biljardspelare jobbar som busschaufför i Jönköping. Just nu befinner sig Monika Margeta i Portugal för EM.

– Jag har bra möjligheter att komma långt, även om motståndet är bättre än någonsin känns det som, säger Margeta till Jmini.

Monika Margeta, 42, bor i centrala Jönköping tillsammans med sambo, hans dotter och deras brunhuvade dvärgpapegoja Tyra. På vardagarna försörjer hon sig som busschaufför och kör stadsbussar i Jönköping, men så fort det blir tid över spenderas den på hennes största passion – biljard.

– Det är så fantastiskt roligt och att man faktiskt fortfarande lär sig saker. Det är svårt men kul – en passion, säger Margeta.

Karriären började försiktigt för cirka tjugo år sedan med en begagnad biljardkö på ”Femmans biljard” inne på Nordstan i Göteborg.

– För tio år sedan bestämde jag mig för att se om jag kunde “komma någon vart” och lära mig lite mer. Jag hade dittills mest spelat för skojs skull.

Sedan dess har karriären bara gått uppåt och Margeta säger att det har blivit hundratals tävlingar genom åren. Hon har vunnit ett flertal SM-guld och fick åka på EM 2008, 2009 och 2010.

Nu är det dags för EM igen och hon befinner sig i skrivadets stund på plats i Portugal där man tävlar i de fyra disciplinerna; 8-ball, 9-ball, 10-ball samt “14-1”, även kallat “straight pool”.

– Jag har bra möjligheter att komma långt, även om motståndet är bättre än någonsin känns det som. Skulle tro att uppåt 70 procent av startfältet har chans att ta medalj. Det gäller att ta vara på sina chanser och hålla ihop spelet.

Inför framtiden hoppas Margeta att hon ska få äran att representera Sverige i fler mästerskap och därmed ha chans på ytterligare medaljer. 

– Biljard är en sport som man kan spela långt upp i åldrarna, där äldre inte alls ligger sämre till – förutsatt att synen är någorlunda.

-----

No more pages to load