Foto: Mattias Landström

Jönsson: Spöket är borta – nu luktar det guld om HV71

Efter sex raka kvartsfinaluttåg är väntan över.

HV71 är i semifinal i SM-slutspelet.

Och lagets 3–2-seger mot Färjestad hade åtminstone en svag doft av guld hela vägen hem till Jönköping den här fredagskvällen.

Tror ni att HV71-spelarna har plats i sina garderober? Om inte så borde de skapa lite. För nu kan de stoppa in det sex år gamla kvartsfinalspöket så långt in det bara går.

HV71 är i SM-semifinal för första gången sedan guldsäsongen 2009/10. 

I text efter text under slutet på grundserien tjatade jag om HV71:s dåliga powerplay. Jag, och mina kollegor, skrev gång efter annan att det behövs ett bra spel i numerärt överläge för att ta sig vidare i ett slutspel.

Nu har HV visat att laget faktiskt besitter rejäl spets i spelformen. För när Martin Thörnberg skickade in 1–0 i den första perioden var det just i powerplay. Gästerna gjorde då sitt tredje mål på åtta försök i spel 5-mot-4, vilket innebär ett snitt på 37,5 procent. Inte illa.

Men målet betydde mer än bara en ledning och en ruggigt bra powerplay-statistik. Det kom nämligen i alldeles precis rätt ögonblick.

Färjestad, i behov av en seger, hade tryckt på inledningsvis och fått flera chanser i både 5-mot-4 och 5-mot-3 utan att lyckas få in pucken. HV:s starka defensiv med målvakten Linus Söderström (målvaktsspelet är förstås en annan guldnyckel) längst back stod emot allting.

Thörnbergs ledningsmål blev helt enkelt en tidig och viktig spik i FBK-kistan.

Filip Sandberg kunde en stund senare rappt sätta 2–0. Och i början av den andra perioden skrinade Lawrence Pilut obekymrat in i offensiv zon och sprätte upp 3–0 på vad NHL-manér.

Färjestad kunde visserligen reducera i mitten av matchen när Milan Gulas hamnade sopren framför Söderström i en sällsynt HV-miss den här kvällen. En stund senare kom också 2–3 när Alexander Johansson lyckades trycka in en puck efter en sargretur.

Men HV var bättre och 3–2-segern rättvis även om hemmalaget spottade upp sig spelmässigt i jakten på en kvittering i den tredje perioden.

För den här kvällen lyckades Jönköpingslaget spela sig förbi den fysiska hockey som Färjestad spelat de senaste matcherna. När lagen möttes i Kinnarps Arena i onsdags var Karlstad-laget bättre i två perioder. Mycket tack vare att det fysiska spelet. Den här kvällen fick hemmalaget inte alls stopp på gästerna på samma sätt.

Att HV vinner kvällens match och hela matchserien i fyra raka är egentligen inte konstigt. De är en klass bättre än Färjestad. Inget snack om saken. Och det luktar guld om HV71. När laget spelar sin bästa hockey finns det få lag som kan svara.

Samtidigt går det inte att slå undan känslan att det är tråkigt att den här serien redan är över. Det är något speciellt när ärkerivalerna gör upp och bara tänk er den fantastiska inramningen det hade blivit på läktarna och isen i en ‘‘game 7’’ i Kinnarps Arena.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: HV71 NÄRA POÄNGKUNG

LÄS OCKSÅ: HV-STJÄRNAN – SHL FÅR FÖR MYCKET KRITIK

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

-----

No more pages to load