Foto: Mattias Landström

Jönsson: Så jäkla starkt, HV71

HV71 har kopplat greppet om semifinalserien mot Malmö Redhawks.

Jönköpingslaget vann den första matchen med 5–2 efter en makalös vändning i Kinnarps Arena på lördagen

Men det här kommer bli en lång matchserie och ännu är ingenting avgjort.

Det var på förhand en match som skulle bjuda på mycket fart och fysiskt spel när HV71 tog emot Malmö Redhawks hemma i Kinnarps Arena i den första semifinalen i SM-slutspelet.

Och det var också just det som publiken fick se.

Det smällde i nästan varje närkamp samtidigt som lagen bytte chanser framåt.

Men efter lördagens drabbning har HV71 lärt sig en otroligt viktig läxa inför resten av den här semifinalserien: det går inte att bjuda på någonting mot ett gäng skåningar i högform.

När Oscar Sundh åkte ut 2+2 minuter för roughing i den första perioden gjorde det att Malmö återigen fick visa upp sitt sylvassa powerplay. Föga oväntat satte gästerna då också 0–1 på resultattavlan.

Fast det går ju inte att gnälla för mycket på HV:s boxplay just här. För Malmö skulle inte ens fått chansen i 5-mot-4. Sundh och André Beniot gör upp framför mål efter att en gästande spelare tryckt Pär Arlbrandt på Malmömålvakten Oscar Alsenfelt. Sundh är visserligen den som delar ut de första svingarna i situationen som följer men i en semifinal där känslorna är heta borde domarna kanske haft lite bättre känsla och tagit två minuter var.

Samtidigt var Malmö lite hetare och tyngre framför mål. När gästerna fick längre anfall skapade de mer farligheter än vad hemmalaget mäktade med.

HV71 fick inte samma tryck i anfallszon. I stället var det soloräd efter soloräd som laget hoppades skulle ge utdelning.

Filip Sandbergs 1–1-mål var ett utmärkt exempel på detta. HV-forwarden tryckte sig ned längs sargen och tråcklade in pucken via ett Malmö-ben. Påpassligt? Absolut. Tur? Ja, verkligen.

Därefter tog det inte särskilt lång tid innan Robin Alvarez sprätte upp 1–2 i krysset. Malmö-forwarden hamnade sopren framför Söderström när HV gick bort sig och, som sagt, då smällde det.

Nej, HV71 kom inte upp till den nivå som laget gjorde mot Färjestad, vilket låg till grunden för 4–0-segern i matcher. Samtidigt är Malmö just nu ett bättre hockeylag än Färjestad.

Men det spelade ingen roll i den tredje perioden. För när Lias Andersson knackade in 2–2 på tennis i början av den tredje akten fick HV71 den energi laget behövde för att orka vända på den här tillställningen.

För kort därpå hittade Kevin Stenlund kapten Chris Abbott med en fin genomskärare och kanadensaren med nummer 29 på ryggen skickade in 3–2.

Och ännu ett par minuter senare kom 4–2 när Ted Brithén frispelades framför mål. Som om inte det var nog kunde Oscar Sundh göra 5–2 med drygt tre minuter kvar.

Det här var jäkligt starkt, HV71. Det här var en tredje period av allra högsta klass. Jönköpingslaget är i grunden bättre än Malmö och det visade sig under slutakten den här eftermiddagen. 

Fast det känns emellertid som vi kan säga en sak med säkerhet när det gäller den här matchserien: den tar inte slut efter fyra matcher.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: MALMÖS HÄLSNING TILL HV71 – ‘‘NI FÅR ETT HELVETE’’

LÄS OCKSÅ: UPPGIFTER – POÄNGKUNGEN KLAR FÖR HV71

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

-----

No more pages to load