Strandberg: Mentalt spel i HV-drama

Individuell skicklighet och kollektiv styrka är viktigt. Men i ett SM-slutspel är det mentala spelet av lika stor betydelse.

För HV71 var det många händelser  som gick emot i den andra SM-semifinalen mot Malmö. Ett bortdömt mål, en viktig spelare skadad, och mängder av missade chanser. 

Efter ett förlängningsdrama drog till slut Malmö det längsta strået och vann med 3–2. Segerskytt:  Nichlas Hardt. 

Match två var en nyckelmatch. Öppningen i Malmö Arena blev inte riktigt som jag tänkt mig. HV inledde riktigt starkt och hade ofta långa anfall på ett försvagat Malmö, som saknade två toppbackar i Erik Andersson och Stefan Warg. Detta innebar att fyra toppbackar med Noah Welsh i spetsen fick väldigt mycket speltid i matchen.

Kevin Stenlunds ledningsmål kom efter att hemmaförsvaret gått bort sig och Stenlund, HV:s bäste lirare i inledningsperioden, kunde styra in 1–0-pucken.

Men han var lite för ”het” om man ser det ur Malmö-synvinkel och därför  ”fixade” rutinerade Noah Welsh en dubbelutvisning tillsammans med Kevin Stenlund. Welsh ville markera mot Stenlund att han inte skulle sticka upp för mycket och vann det mentala spelet den gången.

Welsh visste att Malmö skulle få mer ytor i spel fyra mot fyra och det blev precis så. Carl-Johan Lerby, backen, kunde med hjälp av mycket trafik framför Linus Söderström i HV-kassen kvittera till 1–1. 

Första perioden var halvljummen. Mittenakten blev mer adrenalinfylld. Det började med kollisionen mellan Nichlas Hardt i hemmalaget och Anton Bengtsson i HV. HV-båset ville ha det till en tackling mot huvudet på Bengtsson, men domarna friade och det blev ingen utvisning. Det beslutet tycker jag var riktigt då det var Bengtsson som ändrade riktningen i åkningen.

Andreas Thuressons våldsamma klubbsving i huvudet på HV:s Dylan Reese borde givit mer än två minuter och jag tror att det kan bli ett ärende för disciplinnämnden under tisdagen. Thuresson kan mycket väl bli avstängd.

Ett tramsigt beslut var det, men jag förstod att det skulle bli så när jag såg reprisen, att Lias Anderssons puck som hade betytt 2–1 blev bortdömt. Mattias Tedenby i HV touchade Oscar Alsenfelt i målet med ena skridskon och situationsrummet och domarna har under säsongen dömt bort mål när sådant här händer och så blev det även i det här fallet. Den här regeln måste ändras till nästa säsong. Spelare, ledare och publik vill se många mål men med den här regeln stryps chansen till  det.

HV var klart bättre än Malmö i mittenperioden och vann skottstatistiken med hela 17–2, men längst bak i hemmamålet var Oscar Alsenfelt rena väggen och såg till att den blev mållös.

I slutperioden var inte HV alls påslaget från början. Malmö steppade upp och var klart bäst i inledningen. Då var det Linus Söderström som storspelade i HV-målet.

En dum utvisning av Andreas Borgman gjorde att Malmö fick ett power play och Robin Alvarez kunde sätta 2-1-pucken.

Då trodde jag att det var godnatt för HV, men Oscar Sundh ville annat och var klinisk när han satte 2–2.

Fredrik Händemark i Malmö hade ett stolpskott i slutminuten, men det blev förlängning, där Malmös Andreas Thuresson bland annat hade ett skott i kryssribban, och Malmö fick till slut sista ordet.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: ÄNDRINGAR – SÅ SPELAR HV71 IKVÄLL

LÄS OCKSÅ: Malmötränaren: ”Vi tystade Kinnarps Arena”

LÄS OCKSÅ: MALMÖBACKENS ILSKA – ‘‘SPRATTLAR RUNT SOM FISKAR’’

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load