Foto: Mattias Landström

Jönsson: Detaljerna som är guld värda för HV71

HV71 har kopplat greppet om semifinalserien mot Malmö efter 5–1 hemma i Kinnarps Arena på onsdagskvällen. 

Och om laget spelar på samma nivå i resten av slutspelet finns det egentligen bara en fråga: vem kan stoppa HV71?

Jag är inte säker på att det finns något svar.

Det var heta känslor när HV71 tog emot Malmö Redhawks i semifinal tre på onsdagskvällen. Men efter en jämn inledning var det hemmalaget som kopplade greppet. Och sedan släppte Jönköpingslaget aldrig taget. 

HV öste på i våg efter våg och fick en hel del långa anfall i den skånska zonen. Men det dröjde drygt 13 minuter innan Lias Andersson grundlurade Christopher Nihlstorp i Malmömålet när han rundade kassen och lade in 1–0. 

Hemmalagets press var total. De var helt enkelt överlägsna i skicklighet den här kvällen. 

Precis som i många andra slutspelsmatcher skulle utvisningar och spel i numerärt överläge bli avgörande den här kvällen. Och det var här hemmalaget lade grunden till sin seger. 

I slutet på den första perioden smackade Erik Christensen in ett stenhårt 2–0 från den högra tekningscirkeln efter en öppnande passning från assistmakaren Dylan Reese som nu står på fem målgivande passningar på sju slutspelsmatcher. 

Mitt i matchen kom också 3–0 när Filip Sandberg hamnade sopren framför kassen i powerplay och lurade upp Nihlstorp på läktaren. 

HV71 var sylvassa i spel i numerärt överläge. Malmö var trubbiga i samma spelform. 

Men gästerna skulle få viss kontakt med ett något kontroversiellt mål i slutet på den andra perioden. Med fem sekunder kvar sköt Fredrik Händemark in 3–1. Fullträffen videogranskades då HV-spelarna tyckte att en av gästernas lirare var på Linus Söderströms klubba. 

Fast trots reduceringen var Malmö aldrig nära den här kvällen. 

I stället kunde Sandberg trycka in sitt andra och HV71:s fjärde mål efter halva den tredje perioden och stänga butiken fullständigt. (5–1 gjordes av Oscar Sundh.)

HV71 spelade med hög fart och skapade många chanser. Men framför allt höll sig hemmaspelarna i skinnet. Hemmalaget ryggade inte undan i närkamperna men när Malmö-spelarna tryckte till lite extra och därmed drog på sig utvisningar verkade Jönköpingslaget lägga fokus på rätt saker. Lägg därtill en målvakt som har storspelat en längre tid nu. 

Visst, HV åkte på en del utvisningar. Men boxplayspelet var på topp. Malmö – som vi vet är ett riktigt bra powerplay-lag – hade faktiskt inte mycket att hämta i powerplay den här kvällen.  

Den här matchserien kommer bli lång. Det är jag övertygad om. Men HV71 har fyra hemmamatcher och det kommer bli avgörande. Laget är ruggigt bra hemma i ett kokande Kinnarps Arena. Och så länge laget vinner hemma i Jönköping kan de faktiskt förlora varje match på bortais. 

Onsdagskvällens insats är faktiskt en av de bättre HV71 gjort under slutspelet och hela säsongen. Den stora frågan är – när laget spelar på sin högsta nivå – inte om HV71 går till SM-final. Nej, frågan är vilket, om något, lag som ska kunna förstöra guldfesten.    

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: EXPERTEN INFÖR SEMIFINALRYSAREN I KINNARPS

LÄS OCKSÅ: MALMÖ ANDAS UT – STJÄRNORNA TILLGÄNGLIGA MOT HV71

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load