Foto: Mattias Landström

Jönsson: HV-fansen kan börja boka finalbiljetterna

HV71 är en match från SM-final efter 4–2 borta mot Malmö Redhawks på fredagskvällen. 

Och det finns mycket som pekar på att Jönköpingslaget avgör redan på söndag. 

Inte minst trycket laget har hemma i Kinnarps Arena. 

Det sades att kvällens match mellan HV71 och Malmö Redhawks i Malmö Arena kom i andra hand med tanke på den misstänkta terrorattacken i Stockholm på fredagseftermiddagen.

Och så var det förstås.

Men samtidigt visade den här kvällen varför idrotten många gånger är helt fantastisk. För innan nedsläpp ställde sig drygt 12 000 människor upp och visade sin respekt till de drabbade i huvudstaden. Det var också 12 000 människor som struntade fullständigt i att stora folkmassor är en potentiell måltavla för de som vill oss illa.

Kvällens match gav oss också ett par timmar där vi inte behövde tänka på det hemska som hände i Stockholm. I stället kunde vi hänge oss till en spännande semifinalrysare i SM-slutspelet i hockey.

Ja, för matchen blev spännande.

Men det började riktigt tungt för HV71:s i särklass bästa kedja med Mattias Tedenby, Lias Andersson och Filip Sandberg det här slutspelet. Två insläppta på två byten och vips stod det 2–0 till Malmö efter redan drygt två minuter.

Chanser saknades inte för gästerna. Men SHL:s bäste målvakt i Oscar Alsenfelt stängde till gång efter annan.

Det fanns en risk att Malmö skulle springa i väg fullständigt. Men HV – även om det fanns mycket mer att önska under den första perioden – spelade upp sig något och stoppade blödningen.

Hemmalaget var under inledningen effektiva på att spela sig ur HV71:s press och stoppa Jönköpingslagets fart, vilket gjorde det svårt för gästerna att skapa de där riktigt heta chanserna.

Men HV-spelet tog sig. Framför allt genom spelvändningar och kontringar som vållade stora problem för de skånska rödhökarna. Och reduceringen skulle komma. Med knappt fyra minuter kvar av den andra perioden serverade Sandberg kedjekamraten Andersson som med en läcker liten sidledsfint kunde sprätta upp 2–1 i nättaket.

I den tredje perioden gjorde hemmalaget en perfekt period. I sju minuter. Sedan dunkade Andreas Borgman in 2–2. Och en stund senare petade Ted Brithén in 3–2.

När Adam Almquist satte 4–2 med knappt nio minuter kvar var saken biff. 

HV71 visade upp samma styrka som i match ett. Den här säsongen verkar laget inte bryr sig om tunga underlägen. I stället tuggar de på som en maskin och till sist kommer utdelningen. Och det är ett stort guldvapen. 

Ett annat guldvapen: Oscar Sundh. Han river, sliter och måste vara riktigt jobbig att möta (och dessutom gör han numera också mål). HV:s nummer 13 var med i förarbetet till både 2–2 och 3–2. 

Nu har HV71 satt sig i ett rejält förarsäte inför söndagens match i Kinnarps Arena.

Och när match fem avgörs är jag ganska säker på att HV71 kommer gå segrande ur striden. Så pass bra är laget hemma i Kinnarps Arena. 

HV-fansen kan börja boka finalbiljetterna.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: FÖRHÖJD SÄKERHET VID HV71:s SEMIFINAL

LÄS OCKSÅ: PERSSON OM SYLVASSA PIKEN MOT MALMÖ-STJÄRNAN

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

-----

No more pages to load