Foto: Mattias Landström

Jönsson: Ingen kan inta Fort Kinnarps

HV71 är klart för SM-final.

Laget besegrade Malmö med 4–2 i semifinal fem och därmed 4–1 i matchserien.

Nu är det bara guld som gäller. För ingen verkar kunna inta Fort Kinnarps det här slutspelet.  

Nio matcher. Åtta segrar. Det är HV71:s facit under årets SM-slutspel. Lägg därtill tio raka vinster på hemmais. Det är inte konstigt att laget ses som något av en guldfavorit.

Och när Malmö Redhawks skickades ut med 4–1 i matcher i semifinalen efter 4–2 i Kinnarps Arena på söndagseftermiddagen var det egentligen bara ett kvitto på HV:s kvaliteter den här säsongen.

För laget kom ut med en ordentlig fart under rören och pressade gästerna hårt. Det var därför vare sig orättvist eller ologiskt att Kevin Stenlund kunde sätta 1–0 på ett rappt handledsskott efter halva den första perioden. Målet föranleddes av ett bra jobb i egen zon av HV-backen Mikko Lehtonen som snodde åt sig pucken och kunde sätta Stenlund i ett bra läge.

Ja, och denne Stenlund. Vilken match han gör. Jag har tidigare kallat honom för något av en slutspelsjoker. Det visade han verkligen i dag. För förutom målet täckte den store forwarden skott, jobbade stenhårt i både back- och forecheck. Det blev inte han som sköt det avgörande målet. Men han var, tillsammans med resten av laget, med och lade grunden till finalavancemanget.

Det här var HV:s match från start. Och det spelade ingen roll att Lukas Haudum från ingenstans sprätte upp 1–1 i krysset i den andra perioden. För drygt fem minuter senare friställde Christoffer Persson forwarden Simon Önerud med en stenhård genomskärare. Fri med Oscar Alsenfelt visade HV:s nummer 11 varför han är en av lagets hetaste målskyttar och kanske den som har bäst skott av allihopa när han snärtade upp 2–1 i Malmökeeperns vänstra kryss.

En stund senare höll han sig framme igen och rakade in 3–1 efter en elegant passning av Chris Abbott framför mål.

Malmö fick kontakt med sitt 3–2 i powerplay i slutet av den andra perioden efter att just Önerud åkt ut två minuter för tripping. Men det spelade ingen roll.

För i början av den tredje perioden snurrade bumbibjörn Filip Sandberg upp Malmö-försvaret i numerärt underläge och smackade in 4–2 i krysset. 

Det var inget snack: det här var HV:s semifinalserie från början till slut. Inte för att Malmö är ett dåligt lag. Nej, det är bara det att HV71 är grymt jäkla bra. Det behövs egentligen ingen djupare analys än så. Allt går HV71:s väg just nu. 

Laget har en stabil målvakt, ett starkt försvar och en sylvass offensiv. Det är helt enkelt ett komplett hockeylag.

Nu väntar den första SM-finalen sedan säsongen 2009/10 för HV71. Och det finns mycket som talar för att Jönköpingslaget kommer få festa rejält i slutet av april.

Tack vare sin andraplats i grundserien har nu laget hemmafördel i finalen oavsett om det blir Frölunda eller Brynäs som står för motståndet. Och det kommer bli avgörande. HV71 har inte förlorat på hemmais sedan 16 februari. Kinnarps Arena är inte längre en hockeyrink. Det är ett fort som inte verkar gå att forcera. Runt slagfältet finns dessutom omkring 7 000 fotsoldater som inte är tysta för en sekund under matcherna. Det är guld värt.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: SUNDHS KÄRLEKSHÄLSNING TILL HV71

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load