Foto: Mattias Landström

Jönsson: ‘‘Säg ooaah Tedenby’

HV71 har kopplat greppet om SM-finalen efter 5–2 hemma mot Brynäs på söndagen.

Och på pressläktaren sjunger jag med i ‘‘ooaah Tedenby, säg ooaah Tedenby’’. 

För den här eftermiddagen var HV71:s nummer 21 i storslagen form.

Det var en SM-final som passade Mattias Tedenby. Det gick fort redan från nedsläpp och när HV71:s nummer 21 satte fart hade övriga spelare på isen svårt att hänga med. 

Att han i det närmaste punkterade matchen med sitt 3–1-mål i mitten av den andra perioden var därför inte särskilt konstigt. Och på vilket sätt han gjorde det. Tedenby fick pucken vid ena tekningscirkeln i en spelvändning, bröt in mot kassen, rundade Felix Sandström och lade retfullt enkelt in trissan i mål. Det gick inte att än att ryckas med av den uppvisning som HV-stjärnan hade. På pressläktaren fann jag mig sitta och sjunga med i ‘‘ooahh Tedenby, säg ooahh Tedenby.’’ Det finns inte många spelare som kan göra det som forwarden gjorde i den här sekvensen. 

Fast det fanns förstås mycket annat att summera från den här tillställningen. 

HV71 fick en drömstart när Simon Önerud snappade upp en puck i skottsektorn, vände om och sköt 1–0 redan efter 29 sekunder av den första perioden. Knappt 12 minuter senare kom också 2–0 när Ted Brithén var sist på pucken efter ett stolpskott från Adam Almquist. 

Allt verkade vara frid och fröjd för HV71. Men i slutet av öppningsakten fick Jönköpingslaget trots allt lära sig en användbar läxa inför resten av finalserien. Det går inte att ta några utvisningar mot Brynäs. 

Christoffer Persson tog en tvåa för holdning och kort därpå rakade Oskar Lindblom in 2–1 mellan benen på Linus Söderström. 

Spelmässigt var den första perioden långt ifrån det bästa HV presterat den här säsongen. Men laget gjorde vad som krävdes för att hålla undan. 

I den andra perioden startade gästerna från Gävle betydligt starkare och skapade ett par kvitteringschanser. Det var då Tedenby till slut fick islossning och kunde sätta sitt hyperviktiga 3–1-mål. För i stället för en helt jämn tillställning inför slutperioden kunde hemmalaget andas ut något.

Men det var inte bara Tedenbys starka insats som bäddade för HV-segern. 

Till och börja med så vann Linus Söderström målvaktskampen mot den tidigare JVM-kollegan Felix Sandström. HV-målvakten agerade, precis som vanligt, förtroendeingivande mellan stolparna. 

Dessutom var spelare som Kevin Stenlund och Martin Thörnberg starka i kampmomenten och gjorde det jobbigt för gästerna att hitta tillbaka in i matchen. 

Men den avgörande skillnaden den här eftermiddagen var trots allt bredden i lagen.HV71:s fem mål gjordes av fyra olika kedjor (Christoffer Törngren skickade in 4–2 i mitten av slutperioden och Brithén 5–2 i tom bur). Brynäs förlitade sig, till största delen, på förstalinan med Oskar Lindblom, Jesper Jensen och Kevin Clark.

Just den här bredden och tyngden kommer att fälla avgörandet i den här finalserien. Det är jag övertygad om. Och den kommer fälla avgörandet till HV:s fördel. 

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: NHL-STJÄRNANS TIPS INFÖR HV71:S FINALRYSARE

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

-----

No more pages to load