Foto: Mattias Landström

Jönsson: Draget som kan bli HV71:s guldräddning

Brynäs har kopplat greppet om SM-finalen. Gävlelaget vann med 4–3 i Kinnarps Arena på torsdagen och leder nu matchserien med 2–1. Men kvällens match vaskade fram ett vapen som kan bli HV71:s guldräddning. 

 

HV71 hade revansch att utkräva, framför allt på det egna laget, efter den svaga insatsen i Gävle (förlust 2–3) senast.

Men det var trots allt Brynäs som inledde klart bäst. Gästerna smällde på i närkamperna och vann puckar. Visst, HV var betydligt närmare sin motståndare den här kvällen och delade ut en del tacklingar. Fast det var trots allt Gävlelaget som smällde på hårdast och kunde skapa bäst målchanser.

Då kom också 1–0 för Brynäs när Jacob Blomqvist hittade rätt i powerplay.

I den andra perioden såg det ut att bli samma visa. Brynäs fortsatte vara det hetare laget. Gävlelaget rappade och slog efter varje avblåsning. De visade att den fysiska ribban höjts under den här finalserien. Snygga dragningar i all ära men nu gäller det att kämpa i varje byte, i varje närkamp, i varje situation. Den ende HV-spelaren som verkade ha fattat detta från nedsläpp var Oscar Sundh.

Men i den andra perioden gjorde HV71 ett drag som faktiskt kan bli en av lagets nycklar i den här guldjakten. Kevin Stenlund kom in som center mellan Martin Thörnberg och Simon Önerud. Redan i sitt första byte vann han en tekning, styrde nästan in kvitteringen och tvingade Brynäs slå en icing.

Kort därefter kom 1–1. Målskytt: Kevin Stenlund. HV-centern var precis så oöm som han var tvungen att vara framför mål och rafsade in kvitteringen.

Kvitteringen tände hemmalaget som började smälla på betydligt hårdare. Och fast Brynäs gjorde 2–1 i numerärt underläge kändes det i hela Kinnarps Arena som att HV71 hade fått momentum.

Varenda lina höjde intensiteten och vågade smälla på. Helt plötsligt delade Andreas Borgman ut de proppar vi vet han är kapabel till.

Strax efter Brynäsmålet kom ännu en kvittering när Mattias Tedenby slet framför mål och lyckades pricka in pucken. Vem var med i förarbetet till målet? Kevin Stenlund så klart.

Brynäs återtog ledningen i slutet av den andra perioden efter ett snyggt individuellt nummer av Daniel Paille.

Men precis som i tisdags skulle kvitteringen komma. Och återigen var det Martin Thörnberg som med ett snyggt avslut skickade in 3–3 med knappt fem minuter kvar. Draget att sätta in Stenlund i förstakedjan förändrade det mesta för det blå laget den här kvällen. Det tände laget. Och det bar långt. 

Fast inte hela vägen. Brynäs avgjorde i förlängning och har nu kopplat guldgrepp om finalserien.

Ni som läst en del av det jag skrivit under säsongen vet att jag sedan en ganska lång tid tillbaka förespråkat att Stenlund ska få en större roll i laget. Det är för mig självklart att han ska spela i förstalinan resten av finalserien. Det är tillsammans med en storspelade Linus Söderström (som inte hade sin starkaste match på torsdagen) HV71:s just nu kanske bästa guldvapen.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: HV-TALANGENS KANONTRÄFF I VM-KVARTEN

LÄS OCKSÅ: HV-FANSEN RASAR MOT BILJETTHAJARNAS CHOCKPRISER PÅ SVARTA BÖRSEN

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load