Jönsson: Mäktiga HV-vändningen kan bli avgörande

HV71 har repat mod. 

Laget vann final fyra med 6–4 och utjämnade därmed matchserien till 2–2. 

HV har återtagit hemmafördelen. Det kan komma att bli avgörande. 

HV71 behövde i princip göra allting bättre mot Brynäs efter två svaga insatser. Och det var precis vad Jönköpingslaget gjorde.

Redan från nedsläpp märktes det att det var ett annat HV jämfört med resten av matcherna i den här finalserien.

Laget låg på rätt sida och bjöd egentligen inte det heta hemmalaget på någonting. Dessutom smällde de på i närkamperna och stod upp för varandra genom bland annat flera täckta skott i farliga lägen.

Framåt gjorde HV det enkelt. Fanns det ingen att spela lades puckarna ned djupt. Vann gästerna pucken i egen zon gick det snabbt i spelvändningarna.

HV71 gick helt enkelt tillbaka till grunderna och var framgångsrika. Laget gjorde precis det som många – mig själv inkluderad – efterfrågade efter match tre i torsdags.

Men det var Brynäs som skulle få jubla först. Tomas Zaborsky smällde in 1–0 efter drygt halva matchen. Den andra perioden hade varit hemmalagets och ledningsmålet var kanske inte helt orättvist.

Det fanns en risk att gästerna skulle gå ned sig. Då tog Kevin Stenlund vara på ett hemmamisstag och sköt in 1–1 med dryga minuten kvar av mittenakten. Ett viktigt mål för ett HV som hade gått ned sig under den andra perioden jämfört med öppningsakten.

Men i stället för en fullbordad vändning var det Brynäs som satte 2–1 efter bara 21 sekunders spel i den tredje perioden. Målet föranleddes av ett HV-misstag som gjorde att Brynäs fick en snabb spelvändning. Precis det som inte fick hända.

Fast HV71 gav inte upp. Laget hade varit dåliga i powerplay under hela matchen. Då klev Lawrence Pilut fram och sköt 2–2 i spel i numerärt överläge.

Men laget skulle inte orka vända den här gången heller. I stället kunde Zaborsky göra sitt andra mål för kvällen och skicka in 3–2 för hemmalaget.

Fast vändningen skulle komma. 

Först satte Simon Önerud 3–3 och kort därpå kom 4–3 från Mattias Tedenby. Och med drygt två minuter kvar punkterade Pilut matchen med sitt andra mål för kvällen. 

Vändningen visar HV:s styrka. Laget ger aldrig upp den här säsongen.  Det här var inte HV71:s bästa match under säsongen. Långt därifrån. Men den var ändå betydligt bättre än både final två och tre. Och det räckte den här eftermiddagen. 

HV71 har dessutom en bredd som är helt avgörande när spelet stämmer. De har, precis som vi såg i match ett, fler kedjor som kan producera mål och heta chanser än vad Brynäs har. Det är en av de största skillnaderna lagen emellan. 

Nu är finalserien helt öppen igen. HV krossade Brynäs momentum och tog tillbaka hemmafördelen. Det kan komma att bli avgörande. 

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: BRYNÄS TUNGA SMÄLL – STJÄRNAN MISSAR NY FINAL

LÄS OCKSÅ: HV-STJÄRNORNA – SÅ SLÅR VI BRYNÄS

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

-----

No more pages to load