Foto: Mattias Landström

Jönsson: HV71 gav bort guldläget

Brynäs har skaffat sig matchboll i SM-finalen mot HV71. 

Gävlelaget vann SM-final fem med 2–0 i Kinnarps Arena på måndagskvällen och leder nu matchserien med 3–2.

Den här kvällen slarvade HV bort sin chans att sätta press på sin motståndare i jakten på guldet.

Det var full fart redan från nedsläpp när HV71 tog emot Brynäs hemma i Kinnarps Arena i SM-final fem på måndagskvällen.

Och det var hemmalaget som började klart bäst. Laget gjorde sin överlägset bästa period i den här finalserien. Tempot var högt, tacklingarna hårda och spelet bra.

Men det räckte inte för att spräcka Felix Sandströms nolla.

HV71 fick sedan ett gyllene läge att ta ledningen när Jönköpingslaget fick spela 5-mot-3 i två minuter. Då sköt hemmalaget alldeles för lite skott mot mål och chansen rann ut i sanden. Visst, det är svårt att spela powerplay i början och slutet av perioder. Men att inte skapa ett stenhårt tryck med två man mer på banan i en SM-final är för dåligt. 

I stället var det Brynäs som skulle få jubla när Elias Fälth skickade in 1–0 till gästerna med 27 sekunder kvar av den andra perioden.

Målet kom efter en period där HV gav bort initiativet fullständigt. Laget hade stundtals bra press mot Brynäskassen och tvingade gästerna till att slå flera icingpuckar under kort tid.

Men hemmalaget vårdade pucken alldeles för dåligt den här kvällen. I stället för att föra in pucken i zon dumpades den alldeles för ofta ned bakom Sandström i gästernas mål. Väl där var det gästerna som gång på gång vann duellerna och kunde rensa pucken ur zon.

I den tredje perioden – som brukar vara HV:s bästa – hade hemmalaget det fortsatt svårt att skapa några riktigt heta chanser mot Sandström. Brynäs spelade smart, lade ned puckarna djupt när det behövdes och stängde matchen. Sista målet kom i tom bur med fyra sekunder kvar.

Efter segern senast hade HV71 ett guldläge att skapa sig just ett guldläge. Men den här kvällen slarvade laget bort sitt momentum. Hemmalaget var spelförande under stora delar av matchen men gjorde ingenting av det.

Nu väntar en tuff bortamatch i Gävle på torsdag. Just nu pekar mycket på att det blir säsongens sista match. Brynäs har fått ny vind i seglen.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: HV-SPELARE VINNER ÅRETS ROOKIE

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

-----

No more pages to load