Foto: Mattias Landström

Jönsson: Början på en ny storhetstid för HV71

HV71 är svenska mästare i ishockey. 

Laget besegrade Brynäs med 2–1 i Game 7 på lördagen och vann finalserien med 4–3 i matcher. 

Nu pekar mycket på att laget påbörjat en ny storhetstid.

SM-guld 2017. Smaka på den. Det var inte många utav oss som trodde på det när den här säsongen drog i gång.

Men det här är på väldigt många sätt – inte bara det allra mest uppenbara – en säsong att minnas för Jönköpingslaget. För det skulle inte gå. Det skulle bara inte gå.

Efter ett kaotiskt 2015/16 med ännu ett uttåg i SM-kvartsfinalen och många kontrakt (framför allt på backsidan) som inte förnyades var känslan inte den bästa när säsongen 2016/17 skulle dra i gång.

Men det här blev på många sätt en genombrottssäsong som bokstavligt talat inte kunde slutat bättre. Det märktes redan i den svåra bortapremiären mot Linköping. HV71 kom ut med fart och ett spel som vi inte hade sett särskilt mycket av året innan. Segern med 3–1 blev startskottet för ett urstarkt SHL-år.

HV hade ersatt erfarna namn som Chris Campoli och Erik Ersberg med, bland annat, Andreas Borgman och Linus Söderström. Det kändes tveksamt.

Men efter den här säsongen är det knappast någon som inte kommer komma ihåg deras insatser.

Borgman blev snabbt en nyckelback med sin farlighet offensivt och kompromisslösa spel i egen zon. Söderström spikade emellanåt igen fullständigt och slog dessutom rekord i minst antal insläppta mål per match i SHL.

Jag skrev i en krönika inför säsongen att det här skulle bli året som kunde ge HV den stabilitet och harmoni som behövdes för att bygga vidare på lång sikt. (Jag skrev också att Jönköpingslaget inte skulle vinna SM-guld. Där hade jag uppenbarligen fel.)

Jönköpingslaget spelade stundtals ganska dålig hockey. Men alla lag har svaga perioder under en säsong. Och det kändes redan från första nedsläpp till sista finalmatchen som det fanns ett lugn, en trygghet och en harmoni i laget som inte fanns förra säsongen. En stor anledning till detta är förstås att den relativt oerfarna tränaren Johan Lindbom (åtminstone på SHL-nivå) fick stöd av Stephan ‘‘Lillis’’ Lundh och Nicklas Rahm i båset. Det här var HV71:s två bästa värvningar den här säsongen.

Och det visade sig. För när spelet hackade i finalen mot Brynäs lyckades tränartrojkan vända på steken genom att bland annat slänga upp Kevin Stenlund och Anton Bengtsson i förstakedjan när skador och dålig form drabbade laget. Snacka om ett lyckat drag.

Inget talade för Jönköpingslaget. Då borrade de ned huvudet och löpte linan ut. Imponerande minst sagt.

Det blev äntligen ett nytt guld för HV71. Den här säsongen var också guld värd inför de kommande åren. För spelarmaterialet är bra och vinnarkulturen är tillbaka. Nu har klubben en stabil grund att stå på igen. Spelare som Kevin Stenlund, Erik Brännström, Linus Söderström, Lawrence Pilut och Filip Sandberg har kontrakt även nästa år. Dessutom ska Alexander Ytterell, Sebastian Wännström och Victor Ejdsell vara på väg in i truppen. 

Det här kan bli början på något ännu större för HV71.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load