Linus Söderström vann SM-guld med HV71. Foto: Mattias Landström

Från ratad till guldhjälte – Söderströms grymma resa

Han ratades av Djurgården. En säsong senare lyfte Linus Söderström Le Mat-pokalen i ett kokande Kinnarps Arena. I en intervju med Sport JKPG berättar målvaktstränaren William Rahm om 20-åringens resa.

Inför säsongen 2016/17 fick Linus Söderström beskedet att Djurgården inte hade för avsikt att satsa på den unge målvakten i SHL.

Flyttlasset gick till HV71 där han tecknade ett ettårsavtal. När säsongens sista match spelades var det Söderström som stod mellan stolparna. Och målvakten stoppade 29 av 30 skott när Jönköpingslaget besegrade Brynäs med 2–1 efter förlängning.

– Det är fantastiskt. Linus gör en grym resa. Jag tror att han har förlorat två eller tre matcher efter ordinarie tid efter jul och han gör en magisk resa här under slutspelet också. Så grymt mentalt stark han är och lyckas komma upp med de här stora räddningarna, säger målvaktstränaren William Rahm till Sport JKPG.

– Sedan har vi PW (Fredrik Pettersson-Wentzel) bakom som bidragit med hur mycket som helst under säsongen. Två fantastiska killar som jag unnar allt. Niklas Rubin kom in på slutet med en jäkla energi i målvaktsgruppen. All heder till de killarna. De är så jäkla grymt jobbat.

Pettersson-Wentzel var förstavalet under inledningen på året. Men ju längre säsongen led, desto jämnare blev målvaktskampen.

I slutet på serien tog Söderström över förstaspaden och behöll den i samtliga slutspelsmatcher.

Och det finns en anledning till succésäsongen (där Söderström under grundserien satte rekord i antalet insläppta mål per match med ett snitt på 1.34, reds. anm.), säger Rahm.

– Det är en ung kille med jättehög potential och vi har gnuggat varje dag, varje dag, varje dag innan och efter [träningar]. Bra saker i målvaktsspelet har blivit lite bättre varje dag. Vi har haft en bra dialog, Linus driver sig själv fantastiskt. Vi har haft ett jättebra samarbete. Vi lade upp en plan och jobbade efter den. Det har burit frukt över tid, säger Rahm.

Hur långt tror du han kan gå?

– Han kan gå hur långt som helst. Den mentala styrkan har besitter och komma in och vinna ett guld här första året. Och det drivet han har själv, han kan gå hur långt som helst.

Och redan till hösten kan Söderström komma att ta nästa steg. Målvakten är draftad av New York Islanders och ska vara på väg över Atlanten, skriver Sportbladet.

– Vi är nära kontrakt, säger agenten Christian Sjögren till tidningen.

ALLT OM HV71:s SM-GULD – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

-----

No more pages to load