JÖNKÖPING 20170518 Djurgårdens Jonas Olsson hoppar högre än Jönköpings Fredric Fendrich och Joakim Karlsson under torsdagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Jönköping Södra IF och Djurgårdens IF på Stadsparksvallen. Foto: Mikael Fritzon / TT / Kod 62360

Jönsson: Då kan J-Södra utmana toppen på allvar

Jönköpings Södra fina poängsvit i Allsvenskan fortsätter. 

På torsdagen kom fjärde raka matchen utan förlust när laget spelade 1–1 mot Djurgården hemma på Stadsparksvallen.

Men det finns fortfarande saker Gröntröjorna måste förbättra för att utmana ännu mer.

Om matchen mot GIF Sundsvall i helgen var ett sömnpiller av sällan skådat fotbollsslag var matchen mellan Jönköpings Södra och Djurgården på torsdagskvällen ett fall framåt.

Gröntröjorna tog tidigt tag i taktpinnen. Hemmalaget rullade tålmodigt boll på egen planhalva innan de tryckte upp spelet. J-Södra hotade allt som oftast Djurgårdens försvar genom snabba djupledslöpningar signerat Dzenis Kozica. 

Dzenis Kozica, ja. J-Södras offensiva pjäs var inblandad i mycket den här kvällen. Redan efter omkring en kvart föll han i straffområdet efter en tuff kamp med en blårandig försvarare. J-Södras nummer 7 fick inte något med sig den gången.

Men han skulle få revansch.

I den sista minuten av den första halvleken tog Kozica en löpning in i offensivt straffområde. Daryl Smylie tittade upp från vänsterkanten och placerade bollen på sin lagkompis panna och 1–0 var ett faktum.

Och ledningen var inte orättvis. Snarare tvärtom. J-Södra hade varit det bästa laget hela halvleken. Laget hade visserligen inte haft många stekheta målchanser. Men spelmässigt hotade de gästerna i princip hela tiden. 

Försvarsmässigt stod hemmalaget, precis som vanligt, helt rätt i positionerna. Djurgårdens offensiva spel lös, så när som på ett par lägen, med sin frånvaro på ett soldränkt Stadsparksvallen.

Men en vass målskytt behöver bara ett läge. Det visade Magnus Eriksson i början av den andra akten.

Djurgårdsforwarden nådde högst på en hörna och knoppade in kvitteringen framför de egna fansen. En försvarsmiss av J-Södra och ett mål i baken.

Gästerna fick bättre ordning framåt i den andra halvleken. Men svarade inte för någon bländande offensiv trots allt.

Att bara släppa ett mål mot ett lag i form så som Djurgården och dessutom göra det på en fast situation är ett gott betyg. 

Och försvarsspelet har ju inte varit något problem för J-Södra den här säsongen. 

I stället är det de offensiva spelet som fortfarande lämnar en del i övrigt att önska. Ja, laget hotade Djurgården. Men den sista lilla spetsen saknas alldeles för ofta. Den här kvällen var det skillnaden mellan ett och tre poäng. 

Får J-Södra bara ordning på den sista lilla pusselbiten kommer laget plocka ännu fler poäng av alla lag i Allsvenskan. 

ALLT OM JÖNKÖPINGS SÖDRA – GÅ TILL VÅR J-SÖDRA-SIDA

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

-----

No more pages to load