Erik Brännström får snart reda på vilket NHL-lag som vill drafta honom. I en lång intervju med Sport JKPG/Jminis Adam Jönsson pratar han om framtiden. Foto: Mattias Landström

Efter SM-guldet – Brännström mot nytt drömäventyr

Erik Brännström är bara 17 år men snart redo för nästa steg i karriären.

På midsommar får han reda på vilket NHL-lag som vill satsa på honom i framtiden.

I en lång intervju med Sport JKPG/Jminis Adam Jönsson pratar Brännström om tankarna inför draften, löftet till HV71 och den fina gåvan från idolen Stefan Liv.

Erik Brännström försöker hämta andan mellan svaren på frågorna från de nordamerikanska journalisterna. Den 17-årige HV-backen har precis avslutat ett av testerna under NHL scouting combine, ett event där de högst rankade spelarna inför NHL-draften bjuds in för att ges en sista chans att imponera på de olika organisationerna.

Nu frågans han ut inför det val som kan komma att definiera den unge spelarens hockeyframtid.

Men valet är inte hans. I stället ska någon av de 31 NHL-klubbarna ropa ut Brännströms namn inför runt 20 000 i United Center i Chicago under midsommarhelgen 23–24 juni när den årliga draften går av stapeln.

– Det kommer bli grymma dagar, säger Brännström till Sport JKPG när vi träffas på ett kafé i centrala Jönköping ett par dagar efter att HV-backen kommit hem från combine-veckan i USA.

Brännström var en av omkring 90 spelare som bjöds in för att delta under NHL scouting combine. Under veckan träffade han representanter för 28 av de 31 klubbarna i världens bästa hockeyliga.

Om ett par veckor vet han vem som hoppas kunna ge honom en framtid på andra sidan Atlanten.

– Det är väl några stycken (klubbar, reds. anm.) som känns bra men vi får se efter draften, säger Brännström.

– Först och främst vill man komma till en organisation som tror på en och som vill ha en i laget. Så det spelar egentligen ingen roll när man går. Men självklart hoppas man gå i förstarundan när man är rankad där. Det hade varit jättemäktigt att gå upp på scen inför 20 000. Det är självklart något man drömmer om.

Och att HV-backen kommer att väljas i förstarundan är det mycket som pekar på. Under säsongen har 17-åringen stigit på flera av de rankingar som görs inför draften.

När Redline Report släppte sin sista lista över de hetaste spelarna hamnade Brännström på elfte plats. Högst av alla svenska spelare.

– Man har väl kikat lite. Det kan man inte hålla sig ifrån, säger Brännström och syftar på de rankingar som släppts under säsongen.

– Jag började säsongen i J20 och sedan gick det bättre och bättre och då har kanske fler fått upp ögonen för en. Och sedan tycker jag bara att det flutit på hela säsongen. Det har gått bra och då kommer de här.

Slog igenom på allvar
För Brännström blev säsongen 2016/17 något av ett genombrott. Totalt blev det 35 SHL-matcher och sex (1+5) poäng i HV-tröjan. Dessutom han 17-åringen med 23 (9+14) poäng på 19 matcher i J20 SuperElit och ytterligare sju (3+4) poäng på lika många slutspelsmatcher.

I J20-serien blev han dessutom utsedd till seriens bäste back och gjorde både flest assist och flest mål av samtliga backar i serien. Som om inte det vore nog gjorde han även flest slutspelspoäng av alla J20-backar.

Men nästa säsong kommer Brännström troligtvis inte att nå samma framgångar i J20-serien. Tanken är i stället han ska spela ännu mer i HV71:s SHL-lag.

– Han har kvaliteter att ta mycket ansvar och vara en offensiv back i powerplay och så vidare. Kvaliteterna har han. Det är fortfarande en ung kille så det kan gå lite upp och ned men han har framtiden för sig, säger HV71:s tränare Johan Lindbom.

– Det är en lycklig klubb som får drafta honom. Han har en ljus framtid framför sig. Vi kommer jobba långsiktigt. Han har alla förutsättningar.

Innan han åker över till USA fortsätter Brännström träna tillsammans med övriga laget i HV71. Men när draften är över stannar 17-åringen i Nordamerika under en tid.

– Det har varit mycket nu innan men det ska bli skönt när allting är över och man är på den campen hos det lag man tillhör, säger Brännström.

En HV-spelare som vet hur det är att bli draftad är Dylan Reese. Den snart 33-årige amerikanen valdes av New York Rangers i sjunderundan 2003. Men trots att han gick sent lyckades backen samla på sig 78 NHL-matcher innan karriären gick vidare i AHL, KHL och numera SHL.

– Det kommer bli ett speciellt tillfälle för honom och hans familj. Det (att bli draftad, reds. anm.) betyder mycket. Men han ska bara njuta av stunden och inte stressa upp sig över var han hamnar, säger Reese.

Hur skulle du beskriva honom som spelare?

– Han har otroligt stor talang och det är en bra kille. Han har alla egenskaper. Han har attityden och arbetsmoralen. Jag tycker att han på något sätt liknar mig när jag var yngre. Han tar råd från äldre spelare och växte rejält som spelare (förra året, reds. anm.). Jag förväntar mig att han blir en bra spelare i ligan (NHL, reds. anm.). Jag hoppas jag kan hjälpa honom dit.

Men vägen till NHL är fortfarande lång för Brännström.

Innan steget över till Nordamerika kommer han spela i SHL i ett eller två år till, säger Brännström.

Och det finns saker att jobba på för den unge backen.

– Jag försöker gå upp något kilo i sommar så man blir lite stabilare. Det är inte något problem för mig men det är bra att ha några extra kilo. Sedan behöver jag förbättra benstyrkan men även behålla samma explosivitet och spänts och så när jag går upp i kilo. Det finns grejer att jobba på i sommar, säger Brännström.

Dessutom ska 17-åringen gå klart ekonomiprogrammet på Sandagymnasiet.

– Jag försöker vara där så mycket som möjligt men det har varit mycket hockey i vinter. Jag tog det på fyra år och försöker lösa det. Det går väl helt okej. Men jag ska försöka läsa ikapp lite nu när det lugnat ned sig, säger Brännström.

– Är det någon roadtrip eller om vi ligger över så kanske man tar med sig (skolböckerna, reds. anm.) och läser något litet så. Men jag försöker fokusera på hockeyn när det väl är hockey.

Är det viktigt med utbildning, tycker du?

– Det är alltid bra att ha en plan B. Självklart är det viktigt med utbildning. Man ska inte bara skita i det. Man måste försöka först.

Brännström må vara en produkt från Nässjö HC. Men sedan årskurs 9 har Jönköping varit hans hem. I dag bor backen tillsammans med brorsan Isac (forward i HV71:s A-lagstrupp) och kusin Martin Jönsson (forward i HV71:s J20-lag) i en fyra inte långt från Kinnarps Arena.

Och valet att satsa på hockeyn i HV71 var egentligen inte konstigt. Pappa Niklas Brännström är gammal HV-spelare.

– Vi var alltid med pappa i Kinnarps när vi var mindre. Så det har alltid varit HV liksom. Så man känner att det var dit man skulle gå i så fall, säger Brännström.

– Pappa tog ett ungdomslag i HV för några år sedan. HV hade ett rent 98-lag och min brorsa blev A-pojk i 97/98-laget i Nässjö. Jag kände att jag ville spela i ett rent 98-lag för att få mer förtroende och sådär. Nu i efterhand var det rätt steg för mig eftersom utvecklingen gått uppåt. Jag är tacksam över att ha tagit det steget så pass tidigt.

Finns det någon speciell spelare i HV71 som du sett upp till?

– Jag var målvakt när jag var mindre. Så jag har alltid sett upp till Stefan Liv. Pappa spelade med Stefan och någon gång var han hemma hos oss på en fika och då fick jag hans plock, säger Brännström.

– Jag kommer ihåg att jag skickade ett brev till honom när jag var yngre att jag ville köpa hans hjälm för 120 kronor som jag hade i min sparbössa. Men det kunde han inte gå med på så han kom hem (till oss, reds. anm.) och då fick jag hans plockhandske i stället. Han har varit en stor idol.

Precis som sin idol är Brännström inskriven i historieböckerna hos HV71. Inte nog med att han var en del av det lag som vann SM-guld 2016/17. Han är också den yngste spelaren någonsin att göra A-lagsdebut i klubben när han spelade i en match mot Örebro 2015.

Och om den nu 17-årige backen vänder tillbaka till Sverige efter en eventuell NHL-karriär finns det bara en klubb som gäller.

– Det beror ju på hur det går där borta. Men det är ju självklart HV i fall man kommer tillbaka till Sverige. Det är det hjärtat brinner för. Det är den enda SHL-klubben jag tänker mig, säger Brännström.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load