Daryl Smylie. Foto: Carl-Cedric Persson

Jönsson: Han blir J-Södras viktigaste nyckel i höst

Jönköpings Södra spelade 1–1 borta mot svåra Östersund. 

Laget kan ta med sig mycket positivt från söndagens drabbning. 

Men det finns fortfarande orosmoln på J-Södras himmel. 

Jönköpings Södra spelade 1–1 borta Östersund på söndagen. Här är tre tankar från matchen.

J-Södra gjorde läxan och belönades
Jönköpings Södra visste att motståndarna Östersund skulle föra matchen och ha stora delar av bollinnehavet. Det gjorde att gästerna ofta ställde sig djupt ned med fem och emellanåt sex spelare i backlinjen. De försökte krympa ytor så gott det gick och kunde därför freda sitt mål under den första halvleken.

Gästerna hade ett par bra chanser framåt (målet inräknat så klart – mer om det längre ned). Men det försvarsspelet som bäddade för söndagens poäng. För det var ÖFK som öste på framåt under stora delar av matchen.

En av J-Södras största styrkor under de senaste åren har varit att laget kunnat anpassa sig till motståndarna. Det gjorde laget i dag och belönades med poäng.

Smylie tillbaka som trippelt räddande ängel
J-Södra fick tillbaka Daryl Smylie efter avstängning. Och gästernas nummer 17 visade vad han betyder för laget. Fast den här gången var det hans defensiva spel som hamnade i fokus. Mittfältaren räddade två ÖFK-avslut på mållinjen och var därmed en bidragande orsak till att J-Södra kunde hålla nollan under den första halvleken.

Men det märktes även att nordirländaren var tillbaka i det offensiva spelet. För vem var det som skallade in 1–0 till gästerna efter 72 minuter? Daryl Smylie.

J-Södra får en annan tyngd både i bollmottagning och passningsspelet när Smylie är på banan. Han är ett av Jönköpingslagets främsta hot i en annars ofta ganska blek offensiv. Han blir, precis som tidigare säsonger, väldigt viktig i höst.

Mycket bra men en sak oroar
Att ta poäng mot Östersund på bortaplan – hemmalaget kvitterade på stopptid – är bra. Laget har inte förlorat på hemmaplan i år. 

Men det finns fortfarande en del som oroar. Laget har sju raka matcher utan seger. Och förutom Smylies klassmål känns J-Södra fortfarande ganska uddlösa – en kritik laget fått under stora delar av säsongen.

Det är ju faktiskt så att J-Södra inte längre har en kvick, sylvass Pawel Cibicki den här säsongen (det hjälpte ju inte att Árni Vilhjálmsson skadade sig tidigt och ännu inte har kommit in i laget). Laget får i stället bygga sina segrar bakifrån med ett stensäkert försvar. Det är ingen omöjlighet. Det gick ju till exempel nästan hela vägen i dag. 

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load