JÖNKÖPING  2017-07-17
Jönköpings Dzenis Kozica mot Häckens Kari Arkivuo under måndagskvällens allsvenska fotbollsmatch mellan Jönköping Södra och BK Häcken på Stadsparksvallen i Jönköping.
Foto: Mikael Fritzon / TT / kod 6236

Jönsson: Problemet som håller J-Södra tillbaka

Jönköpings Södra förlorade med 0–1 hemma mot BK Häcken på måndagskvällen. 

Nu står J-Södra på åtta raka matcher utan seger. 

Hade Gröntröjorna bara haft mer spets hade de legat på den övre halvan i tabellen.

Jönköpings Södra åkte på en tung förlust efter 0–1 hemma mot BK Häcken. Laget står nu på 15 inspelade poäng på 15 matcher.

Här är tre punkter från kvällens match.

Raka J-Södra hotade Häcken
Det tog inte många minuter innan J-Södra visade hur laget hade tänkt såra gästerna från Hisingen den här småkalla sommarkvällen i Jönköping.

Gång på gång rullade hemmalaget bollen i backlinjen innan den långa, raka djupledspassningen kom. Och ofta satt den precis den där skulle. Dzenis Kozica fick ett par lägen, Tommy Thelin bröt sig loss någon gång och den i startelvan comebackande Árni Vilhjálmsson fick även han ett par fina lägen.

I frånvaron av Robert Gojani kändes det på förhand som att hemmalaget skulle tappa en del i det långa passningsspelet. Men Daryl Smylie och mittbacken Alex Portillo visade att även de besitter fina passningsfötter.

J-Södra visade att laget har möjlighet att ställa om beroende på vilken motståndare som står på andra sidan planen. Mot Östersund fanns det knappt en tillstymmelse till anfallsspel. I dag gick laget för mål under hela matchen. Kul och spännande att se. Tyvärr för hemmalaget räckte det inte till poäng i dag.

Det tighta försvarsspelet fortsatt stabilt – trots förlusten
Att J-Södra är ett defensivt skickligt lag råder det ingen som helst tvekan om. Precis som i senaste matchen mot Östersund stod laget. allt som oftast, rätt i positionerna på egen planhalva och gjorde det svårt för Häcken att komma till några egentliga lägen. Det dröjde till matchminut 78 innan Ahmed Yasin kunde sätta ledningsbollen. Faktiskt inte helt rättvist. 

J-Södras offensiva taktik verkade ställa Häcken som hade svårt att skapa något offensivt. De flesta av gästernas lägen kom genom skott utifrån som Anton Cajtoft i hemmamålet kunde styra undan.

Mittbacken André Calisir har ofta hyllats som J-Södras försvarsgeneral. Han är bra och har spelat bra tillsammans med Joakim Karlsson under långa stunder de senaste säsongerna. Men nu har han fått en ny mittbacksfänrik vid sin sida i Portillo. Spanjoren är faktiskt riktigt bra.

Spetsen är ett problem
Efter dagens 0–1-match har J-Södra inte vunnit sedan 7 maj (1–0 mot AFC). 

Ja, försvarsspelet har räddat poäng i matcher som J-Södra lika gärna hade kunnat förlora. Men den där sista lilla spetsen har saknats under i nästan varje match. (Hur många gånger har jag skrivit det den här säsongen?)

Hade J-Södra haft en lite vassare offensiv hade laget legat betydligt högre upp i tabellen – och definitivt vunnit i dag. Det hade faktiskt kunnat stå 2–0 till hemmalaget redan efter drygt 20 minuters spel. 

Efter dagens poäng är Gröntröjorna fortsatt på sju ganska betryggande poängs avstånd från en nedflyttningsplats. Och det ger förstås laget lite andrum. Men det sista lilla saknas.

I kvällens match var Villhjálmsson tillbaka från start. Han hade ett par bra lägen i den första halvleken. Och om han kan komma igång under säsongens andra halva ser det faktiskt ganska bra ut för J-Södra trots allt. Då kommer laget säkerligen kunna klättra ett par positioner i tabellen.

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load