MALMÖ 2017-07-22
Jönköping Södra IF Stefan Karlsson, och Malmös Mattias Svanberg under onsdagens allsvenska match mellan Malmö FF och Jönköping Södra IF på Swedbank Stadion.
Foto: Emil Langvad / TT / kod 9290

Jönsson: Ny smäll – men J-Södra inte nere för räkning

MALMÖ. Jönköpings Södra har nio raka matcher utan seger. 

Laget föll med 0–2 borta mot Malmö FF på lördagen. 

Men J-Södras starka tro på sin spelidé var nära att ge resultat. Riktigt nära.

Nej, det här var inte heller matchen när Jönköpings Södra skulle bryta sin förlustfria svit, vilken nu är uppe på nio matcher. Laget åkte på en ny förlust efter 0–2 borta mot Malmö FF. 

Det som på förhand såg ut som en nästan omöjlig uppgift blev, trots förlusten, till något av en taktisk uppvisning av Jimmy Thelin och hans manskap. 

Det såg ut som förväntat under den första halvleken. Malmö FF pressade på och Jönköpings Södra fick lägga sig på försvar. Det var spel på ett mål under hela den första halvleken.

Det hjälpte liksom inte att Fredric Fendrich, Stian Aasmundsen, Stefan Karlsson och Tom Siwe slet som djur på Swedbank Stadions välansade gräsmatta. MFF kom igenom gång efter annan. Utan Anton Cajtoft hade det stått 2–0 eller kanske till och med 3–0 efter de första 45 minuterna. J-Södras målvakt tornade upp sig som en vägg mot Malmös stjärnspelare. Först räddade han ett pressat skott av Pawel Cibicki och ett par minuter senare rånade han Kingsley Sarfo när MFF-forwarden fick ett jätteläge. Södras nummer 23 hann även med att stoppa Jo Inge Berget innan han fick hjälp av ribban när Anders Christiansen slog en välplacerad frispark från vänsterkanten.

J-Södra försökte, precis som vanligt, att spela sig ur nästan varje situation på egen planhalva. MFF läste det direkt och satte en hög press, vilket gjorde att gästerna knappt kom över mittplan och än mindre lyckades etablera någon press på de himmelsblå.

Men det var 0–0 i paus och säkerligen ett frustrerat hemmalag. För J-Södra drog ned på tempot vid varje avblåsning. Det var naturligtvis ett sätt för laget att hämta andan under den malande och ständigt pågående MFF-pressen. Men det var förstås även en medveten taktik för att stoppa serieledarens flyt och göra merparten av de drygt 15 000 åskådarna (och de elva hemmaspelarna) irriterade och frustrerade.

Var det vackert? Nej, inte särskilt.

Var det smart? Helt klart.

Den mållösa första akten verkade ge energi till Gröntröjorna som reste sig spelmässigt i inledningen av den andra halvleken. 

Laget hittade flera gånger in mellan MFF:s försvarare och gästerna skapade ett par hyggliga målchanser. Precis som vanligt saknades spetsen för att sätta dit bollen. 

Men J-Södra fortsatte att tro på sin spelidé och jobbade stenhårt defensivt för att eventuellt kunna skapa sig chanser framåt. Hade gästerna gjort mål då vet jag inte om MFF orkat pressa på ytterligare.

Då kom något som faktiskt var en form av kalldusch. André Calisir sköt bollen rakt på Christiansen som kunde trycka in det förlösande hemmamålet. 

Kort därpå sköt Magnus Wolff Eikrem in 2–0 på frispark och matchen var över. 

Malmö var bättre. Det är inget snack om saken. Skåningarna förtjänade segern. 

Men J-Södras taktiska kunnande, tro på sin egen spelidé och stenhård jobb var nära att ge resultat. Laget hade inte behövt be om ursäkt för ett poäng. 

Det är poängen som räknas när serien summeras i höst. Men det här var en insats som var nära att ge resultat. Riktigt nära.

Kan J-Södra fortsätta att anpassa sig efter motståndet och hitta lite mer spets framför mål kommer de fixa nytt kontrakt. 

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load