Foto: Mattias Landström

Jönsson: Inte i närheten av ett mästarlag

HV71 förlorade årets första hemmamatch med 1–4 mot tyska Adler Mannheim i Champions Hockey League. 

För ett lag med en uttalad ambition att gå långt i turneringen var torsdagens match ett rejält bottennapp. 

Det var faktiskt en i det närmaste usel insats. 

Det har inte gått att ta miste på HV71:s ambitioner för Champions Hockey League den här säsongen. Laget går för segern. Det verkar inte råda något snack om saken. 

Men när laget gjorde sin första match i turneringen hemma mot tyska Adler Mannheim på torsdagskvällen visade Jönköpingsgänget inte upp några mästartakter. 

Försvarsspelet var stundtals undermåligt, i den första perioden fanns det nästan inte någon tillstymmelse till anfallsspel och passningarna var ofta långt i från medspelarnas blad. 

Det är bara tredje matchen, säger kanske någon. Laget är inte samspelta än, säger kanske en annan. 

Ja, det stämmer. Samtidigt har HV71 sedan sitt årsmöte i juni gjort klart att laget ska satsa på den europeiska turneringen. Då får det inte se ut som det gjorde den här kvällen i ett ganska glest Kinnarps arena. 

HV:s första 20 minuter var en av de mest slätstrukna perioder jag sett laget göra under min tid som sportjournalist. Ingenting stämde. 

Laget höjde sig visserligen i inledningen av mittenakten. Och när Kevin Stenlund bröt en passning i egen zon, störtade fram och drog till med ett slagskott som hade landat på andra sidan motorvägen om inte nätet varit i vägen såg det plötsligt ljusare ut. 

Men det dröjde inte mer än omkring en minut innan Mannheim hade utökat till 3–1 och matchen kändes förlorad. 

För att vara årets första hemmamatch och tillika årets första tävlingsmatch var det alldeles för dåligt. Det går faktiskt inte att se det på något annat sätt. 

Det verkade saknas attityd och vilja hos hemmalaget. Hade jag stått i HV:s bås hade jag hade tagit time-out efter 1–3-smällen för att försöka väcka åtminstone en liten gnista hos mina spelare. I stället såg det väldigt dystert ut på bänken. 

I början av den tredje perioden stängde Mannheim butiken fullständigt med sitt 4–1-mål i powerplay. 

Fanns det inga ljusglimtar då?

Jo. Mattias Tedenby snurrade på som vanligt och gav hemmalaget lite hopp. Isac Brännström gjorde en bra insats och kommer förmodligen utmana om en plats i laget på allvar den här säsongen. 

Men mycket mer än så var det inte. 

Det är okej att se CHL som en försäsongsturnering. Det är okej att laget inte är samspelta efter tre matcher tillsammans. HV kommer höja sig med tiden och är säkerligen en guldaspirant i SHL. 

Men det är inte okej att uppträda som HV71 gjorde den här kvällen om klubben vill vara en bidragande faktor till att höja statusen på en, i Sverige, väldigt sval turnering. 

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load