Foto: Mattias Landström

Jönsson: Frågorna där HV71 måste hitta svaren

Sport JKPG/Jminis krönikör Adam Jönsson ställer sig tre frågor inför de två CHL-matcherna som HV71 spelar den här veckan. 

HV71 möter i veckan Esbjerg (torsdag) och Adler Mannheim (lördag). Och inför de två CHL-matcherna finns det fortfarande en del frågor där laget måste hitta svaren.

Hur tänker Johan Lindbom kring Bill Sweatt?
Den kanske mest intressanta frågan kring HV71:s två bortamatcher den här veckan är förstås status på nyförvärvet Bill Sweatt. På grund av skattetekniska skäl ansluter 28-åringen inte till Sverige förrän i slutet av nästa månad. Men han får lov att spela CHL-matcherna på bortaplan.

Var ska då Johan Lindbom placera sin skridskoskicklige amerikan?

I en krönika i somras förordade jag att han skulle få spela tillsammans med Mattias Tedenby och Victor Ejdsell. Det kändes på förhand som en kedja med mycket fart. Invändningen är att såväl Tedenby som Sweatt tycker om att transportera puck och kanske inte passar alls tillsammans. Det är mycket möjligt.

I de fyra matcherna som HV spelat hittills den här säsongen har Tedenby dessutom matchats flitigt tillsammans med Robin Figren, vilket förstås inte var någon skräll. Figrens spelstil passar, på det stora hela, bra ihop med Tedenby och känns som ett bra komplement till HV-forwarden.

Så var finns luckan att stoppa in Sweatt?

Kanske borde Lindbom testa att spela honom tillsammans med Kevin Stenlund och Pierre Engvall. Den sistnämnde har haft det lite motigt under försäsongen och kanske kan Sweatts fart och poängsinne även få i gång lagkamraten. På förhand känns det också givet att amerikanen ska spela i en mer offensivt präglad kedja i stället för att matchas med till exempel Erik Andersson och Anton Bengtsson som ofta tar ett större defensivt ansvar.

Veckans två matcher kommer förmodligen ge oss en fingervisning på hur Sweatts roll i SHL kommer se ut.

Var ska Sebastian Wännström spela?
Det är onekligen så att HV-förvärvet inte riktigt kommit i gång. Förstås inget konstigt efter (bara) två träningsmatcher med sin nya klubb. Wännström behöver, precis som övriga spelare i laget, mer tid innan han är helt inne i spelet. Men när HV71:s nummer 73 nu missat de två inledande CHL-matcherna på grund av sjukdom blir det extra intressant att se var i laguppställningen han placeras (i träningsmatcherna har han spelat tillsammans med Victor Ejdsell och Max Wärn samt David Ullström och Filip Sveningsson).

Mitt val: sätt honom tillsammans med Martin Thörberg och David Ullström. Trion borde utgöra HV:s förstakedja och det är lika bra att börja spela ihop den redan nu.

Wännström visade förra säsongen – innan en hjärnskakning sabbade året – att han är en riktig toppspelare. Tillsammans med Ullström (kanske ligans bäste center) och rutinerade Thörnberg kan den här kedjan bära långt för Jönköpingslaget.

När ska de offensiva krafterna börja producera?
HV71:s mål under de fyra första matcherna har gjorts av Robin Figren, Mattias Tedenby, Kevin Stenlund, Erik Andersson och Alexander Ytterell, 2.

Jönköpingslagets offensiva spelare måste ta ytterligare kliv innan SHL-säsongen drar i gång om drygt två veckor. Återigen, det tar tid att hitta flytet i ett, till stora delar, helt nykomponerat lag. Men det finns så mycket mer offensiv kraft att krama ur spelare som David Ullström, Martin Thörnberg, Victor Ejdsell och Pierre Engvall för att nämna några.

Tränare Lindbom var efter 3–0-segern mot Esbjerg i söndags inte helt nöjd med hur hans lag uppträtt under säsongsupptakten.

– Jag tycker fortfarande att det ser lite krampaktigt ut. Jag använder ordet tveksamt. Tvekar du i hockey och funderar för mycket så hamnar du efter. Jag tycker inte riktigt det är det där flytet på det, sade han till Sport JKPG då.

– Det är slarviga passningar och slarviga mottagningar som gör att det hackar i uppspelsfasen. Det finns en hel del att jobba på.

Där har han naturligtvis rätt. För att anfallsspelet ska fungera fullt ut måste det börja i egen zon med rejäla pass och bra uppspel. Men det har fortfarande sett tungt ut när HV väl kommit in i offensiv zon. Matchen mot Esbjerg – ett lag som satsar på en stark defensiv – i morgon torsdag är ett ypperligt tillfälle att få i gång produktionen.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: HV71 DRAR UTOMLANDS – DÅ FÅR STJÄRNAN DEBUTERA

LÄS OCKSÅ: HV-BACKENS FINA GEST TILL NYA LAGKOMPISEN

Missa inga lokala sportnyheter – ladda ned Sport JKPG:s app! 

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL IPHONE

HÄR LADDAR DU NED APPEN TILL ANDROID

-----

No more pages to load