Gabriella Ibrahim och Albertina Zado är två av eldsjälarna i projektet. Till höger, fotbollstjejerna Elicia Hayek, Angelina Shahbaz och Melina Kryeziu. Foto: Emma Bratt

Avslöjar planen: Klubbens succéprojekt lyfter tjejerna på Råslätt

Råslätts Sportklubb (RSK) är nu inne på andra etappen av sitt projekt “Rätt och Slätt”, vilket syftar till att skapa en hållbar tjejverksamhet.  Fokus ligger på att stärka tjejer på såväl som utanför fotbollsplanen. I nuläget finns ett hundratal aktiva tjejer i klubben, men RSK hoppas både på fler tjejlag och så småningom ett damlag i serien.

RSK har sedan drygt ett års tid tillbaka drivit ett projekt med fokus på tjejverksamhet. Projektet vid namn “Rätt och Slätt – ett projekt för att skapa hållbar samhällsintegration för flickor”, syftar till att ge samma möjlighet att spela fotboll som både pojkar i föreningen och tjejer i resten av Jönköping. “Rätt och Slätt” är ett samarbete mellan Jönköpings kommun, Smålands Idrottsförbund, Vätterhem och RSK. 75 procent av projektet sker i föreningen och 25 procent i Råslättsskolan, med fokus på flickor i mellanstadiet, där det arbetas mycket med värdegrund, attityd och inställning.

Stärka individer och skapa möjligheter 

Det hela föddes ur en tjejverksamhet som inte var hållbar. I RSK fanns det vid projektets början två tjejlag som tränade, men inga som utövade seriespel. Det fanns heller ingen tydlig struktur, eller tillräckligt med resurser för verksamheten.  Något som Gabriella Ibrahim såg och ville ändra på. Hon är själv från Råslätt och har både spelat fotboll och varit tränare i klubben. Tillsammans med Alessandro Severino är hon initiativtagare till “Rätt och Slätt”. I projektet ligger fokus inte bara på själva fotbollen, utan även på att tackla utmaningar i Råslätt och ge tjejerna en stark grund att stå på inför framtiden.

– Det viktiga med projektet är att skapa en hållbar verksamhet för tjejer. Men vad är det? Att bli fotbollsproffs är inte det viktigaste. Vill man gå långt satsar vi självklart. Men vi vill stärka dem som individer, så att det klarar av saker och ting i livet. Det kan vara arbetslivet och det kan vara skolan. Det kan bli vad de vill och det är det viktiga, menar Ibrahim.

Ett år efter projektets början har RSK gått från att ha ett trettiotal till ett hundratal flickor i verksamheten. Genom “Rätt och Slätt” hoppas föreningen kunna få dessa att stanna kvar och se till att lag i de övre åldrarna är med i seriespel. Tidigare har du antingen fått byta klubb eller lägga fotbollsskorna på hyllan, om du kommer upp till en viss ålder eller vill satsa på fotbollen. I nuläget har RSK tjejlag i åldrarna F04, F06 och F09/F10. Det finns även ett lag med äldre tjejer som än så länge bara tränar för skojs skull, men inte spelar i någon serie. Förhoppningen är att det i framtiden ska finnas både ett damlag och fler tjejlag inom RSK.

Gabriella Ibrahim och Albertina Zado
Gabriella Ibrahim och Albertina Zado. Foto: Emma Bratt

Under projektets första år var det ena initiativtagaren, Gabriella Ibrahim, som var projektledare. När “Rätt och Slätt” nu är inne på sin andra etapp är det istället Albertina Zado som är ”spindeln i nätet”.

– Jag är projektledare för alla tjejlag och tränar F06-laget. Jag var tränare när Gabriella var projektledare och det är inget jag kommer att sluta med. På lördagar tränar jag också F09/F10- laget. Men jag försöker visa mig så mycket som möjligt hos alla lag, säger Zado.

Fokus ligger fortfarande på att skapa en hållbar tjejverksamhet. Men under projektets andra år har begreppet kommit att innefatta mer än tidigare. Föreningen satsar bland annat på att skapa ledare, både för att stärka tjejerna i sig själva, ge dem en möjlighet att delta ytterligare i föreningslivet och skapa förebilder för de yngre.  Men skolan fortsätter att vara en viktig del av projektet Rätt och Slätt.

– Vi fortsätter där Gabriella slutade. Men nu har vi också infört läxhjälp, där vi kommer hjälper dem med läxor innan träning, så att de förstår att det är skolan som är viktigast och sen kommer fotbollen, berättar Zado.

Förankring i Råslätt 

Ibrahim och Zado menar att det svenska föreningslivet är unikt. Att tränare ställer upp gratis och att föräldrar skjutsar sina döttrar till träningar och matcher är inte lika självklart i många länder. Något som gör det till en utmaning att involvera dem i sina döttrars fotboll. För att etablera kontakt och väcka intresse hos föräldrar, fokuserar projektet därför mycket på engagemang, bland annat genom föräldramöten i både förening och skola. Alla personer som är involverade i tjejverksamheten i RSK är även förankrade i Råslätt. Något som Ibrahim och Zado anser gör att de kan relatera på ett annat sätt. Att de förstår vissa frågor, som exempelvis andra kulturer och religioner på ett djupare plan, vilket i sin tur gör arbetet i projektet lättare.

–För vissa är det självklart att tjejer ska få spela fotboll. Medan andra tycker att du kan spela till du är 13 år, och sen får du inte spela mer och det vill vi tvätta bort. Det är bland annat därför vi jobbar med tjejerna här ute, menar Ibrahim.

Tydlig skillnad 

Både Ibrahim och Zado berättar att de har sett en utveckling hos tjejerna sedan projektets start, främst på det personliga planet. Vilket de tycker är otroligt kul.

– Största skillnaden jag kan se handlar inte om fotbollen, utan hur dem har blivit som människor. Att de har förändrats. De har blivit väldigt stärkta i sig själva och vågar ta för sig på ett helt annat sätt i fotbollen,  i skolan och här på fritidsgården. Det är det bästa av allt, att se den förändringen. Vi hade en tjej som var superblyg, man la inte direkt märke till henne och till att nu styra en hel backlinje och vara lagkapten, säger Ibrahim.

Elicia Hayek, Angelina Shahbaz och Melina Kryeziu.
Elicia Hayek, Angelina Shahbaz och Melina Kryeziu. Foto: Emma Bratt

Tre av spelarna i F06- laget är Elicia Hayek, Angelina Shahbaz och Melina Kryeziu. De har spelat fotboll i ungefär fyra år och har alla Ronaldo som sin stora fotbollsidol. För dem och många andra är inte bara Stadsgården i Råslätt och lagkamraterna i RSK en rolig fritidssyssla, utan så mycket mer.

– Det är som ett andra hem, berättar Elicia Hayek.

RSK F06
RSK F06. Foto: Emma Bratt
RSK F06
RSK F06. Foto: Emma Bratt
RSK F06
RSK F06. Foto: Emma Bratt

-----

No more pages to load