Foto: Rebecca Candevi

Bakom kulisserna – Sparks resa mot toppen

Bakom kulisserna – Sparks resa mot toppen
Wetterbygden har startat sitt spel i Superettan med bravur. Men bakom framgången ligger hårt jobb från både spelare och ledare. Sport JKPG fick äran att var med på en träning för att se hur det går till bakom kulisserna. 

Under torsdagskvällarna i Sandahallen är det fullt fokus mot helgens kommande matcher för Sparks. Träningen börjar med 30 minuters videogenomgång. Det gås igenom allt från motståndarnas svagheter, styrkor och spelrutiner. Det är en internationell anda i luften då det talade språket är engelska.

-Vi tränar måndag till fredag på kvällarna. Det jag tycker att vi saknat i helgens matcher lägger jag fokus på under måndagar och tisdagar. Sedan brukar vi start onsdag, torsdag och fredag med att titta på videos fokuserat mot helgens matcher. Då är det förberedelser som gäller, säger Sparks tränare Francisco Pinto.

Det är ett gäng otroligt drivna tjejer som syns under träningen. Fullt fokus ligger på att förbättra detaljer och varje individ ger allt för att utvecklas individuellt och inom laget.

– Det finns väldigt mycket potential här. Vi har bra förutsättningar när det gäller faciliteter samtidigt som spelarna som har varit med ett tag har börjat lära sig min nivå. Det är inte riktigt 100 än. Men det är viktigt att den kulturen sätter sig. Det är det som krävs för att driva en elitverksamhet, säger Pinto.

Laget är väldigt ungt och tio av tjejerna går på Sanda Gymnasiet och en av tjejerna går på Sanda högstadium.

-Sandaeleverna tränar sammanlagt tre morgonpass, ett till två fyspass och fem basketpass under en vecka. Sedan match på det, säger Pinto och fortsätter:

-Det mesta behöver utvecklas. Vi behöver komma upp i nivå när det gäller antal träningar också. Men allting tar sin tid.

Det är en hög kvalitetsfokus och målet är tydligt – de ska bli bland de bästa.

-Jag hoppas att jag tillför kvalitativa träningar och jag hoppas att det gynnar spelarna om de vill utanför Sverige. Jag tycker personligen att vi spelar på ett internationellt sätt. Vi spelar inte som 98 procent av lagen gör i vår serie, säger Pinto.

-----

No more pages to load