(55) Andreas Borgman, HV71 - Färjestad BK Foto: Mattias Landström

Demoncoachen om Borgman-petningen: ”Finns med i vår plan”

Andreas Borgman skickades ned från NHL till farmarligan AHL natten till tisdag. Men det betyder inte att den förre HV-stjärnans chanser till fortsatt spel i världens bästa hockeyliga är förstörda.

Efter succén med HV71 som slutade i ett SM-guld redan under sin debutsäsong i SHL har Andreas Borgmans karriär fortsatt gå spikrakt uppåt.

Backen slog sig in i Toronto Maple Leafs NHL-lag och har under säsongen fått chansen i 48 matcher. Men natten mot tisdag kom beskedet att den klassiska klubben väljer att skicka ned 22-åringen till farmarlaget Toronto Marlies i AHL (American hockey league).

Beskedet kom efter att klubben valt att aktivera Roman Polak från skadelistan och fortsatt satsa på backen Travis Dermott som gjort upp med Borgman om den sista backplatsen i NHL-laget den senaste tiden. Både Dermott och Borgman har funnits med i ett rotationssytem som gjort att de spelat vissa matcher men tvingats sitta på läktaren i andra.

Borgman behövde heller inte gå igenom den så kallade waivers-listan där övriga 30 NHL-lag hade haft möjlighet att ta över hans kontrakt under 24 timmar.

Beslutet väckte frågor hos många Toronto-fans som på sociala medier skriver att de gärna sett den svenske backen i NHL även fortsättningsvis.

Men petningen till farmarligan behöver inte nödvändigtvis betyda att vi inte får se HV71:s guldhjälte i världens bästa hockeyliga framöver.

TSN:s reporter Kristen Shilton har pratat med Torontos huvudcoach Mike Babcock och lagt upp citaten på Twitter.

– Vi gick igenom vår process med tre veckor kvar till bytesstoppet och [bestämde] att ge Borgy (Borgman, reds. anm.) mycket istid och undvika att placera honom i ett rotationssystem. Borgy finns med i vår plan. Det är inget snack om saken, säger Babcock.

– Vi tyckte inte att Dermott var redo i början av året och vi vill inte att han skulle sitta på läktaren. Han har spelat många minuter och mycket i boxplay. Han ser ut som en bra spelare nu. Vi ska försöka göra samma sak med Borgy under ett par veckor och så får vi se vad som händer med vår trupp under tiden.

Efter rookiesuccén – nu skickas Andreas Borgman till AHL

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load