Foto: Mattias Landström

Jönsson: Ett bisarrt hot mot fotbollen

Nya larm visar att matchfixningen kryper längre ned i åldrarna. Nu föreslår regeringen en ny lag för att komma till bukt med problemen. Det bästa av allt vore om det inte förekommer några spel på ungdomsmatcher över huvud taget, skriver Adam Jönsson i krönikan.

KRÖNIKA. Det här brukade vara den bästa tiden på året. De stelfrusna grusplanerna där ishårda läderkulor rullade lite lätt mellan de urtråkiga löpövningarna var ett minne blott.

Hemma i hallen stod de senaste dubbskorna och bara väntade på att få packas upp.

Den första matchen. Den första doften av riktigt gräs. Den första avsparken. Allt var nära. Allt var gott.

Det här var livet jag levde under min ungdom och upp till seniornivå. Det var innan en dålig ljumske och en förmodligen ännu sämre talang satte stopp för mina drömmar om att livnära mig på sporten jag älskade.

Fotbollen var ren. Den var fin. Det var bara glädje (ja om vi bortser från pesten under vinterträningen).

Men fotbollen är inte ren längre. Det finns ett bisarrt hot mot sporten jag – och många med mig – älskar.

De senaste åren har larmen varit många. Matchfixningen har slagit igenom på allvar. I mitten av mars kom uppgifter från DN- och SVT-journalisterna Jens Littorin och Magnus Svenungsson att 54 matcher bara de senaste sex åren misstänks ha en koppling till matchfixning.

De allra flesta fall har en koppling till fotboll på seniornivå. Det rör sig om matcher i Allsvenskan, Superettan, Division 1, Division 2 och Division 3.

Men det är inte allt. Och det är inte det värst. Nu slår även polisen larm om att matchfixningen har börjat krypa in på ungdomsnivå.

För en dryg vecka sedan rapporterade P4 Malmöhus om larmet.

Vi tycker inte att det är bra att man från de bolagens sida kan spela på ungdomsmatcher för då blir det barn som dras in i den här organiserade brottsligheten och det blir barn som utsätts för påtryckningar, mutor och hot, sade kriminalkommissarie Fredrik Gårdare vid Stockholmspolisen till P4 Malmöhus.

Gårdare säger också att flera hundra utövare har valt att lägga av på grund av hot och påtryckningar.

Hundratals barn och ungdomar har alltså slutat med fotbollen på grund av hot från nätverk som jagar snabba pengar.

Ungdomsmatcher, matcher i U19- och U21-serier (Dagens Nyheter rapporterade 2017 om att den här typen av matcher manipuleras)  och matcher i lägre divisioner är som gjorda för matchfixning. Det finns sällan tv-kameror som fångar det som händer på planen och spelarna har inte samma ekonomiska ersättning som toppspelare (inte för att det skulle ha all betydelse i det här fallet).

Regeringen har reagerat. De vill införa en helt ny myndighet, Spelmyndigheten, som ska jobba med att få bukt med problemen.

– Det är het oacceptabelt och därför kommer vi att föreslå att spelmyndigheten ska få möjlighet att förbjuda viss vadhållning på specifika matcher till exempel, sade civilminister Ardalan Shekarabi (S) till P4 Malmöhus i mitten på mars.

Borde inte förekomma något spel

Ett förslag för att komma till rätta med problem när det gäller matcher i ungdomsserier är att det inte längre ska gå att spela på matcherna och/eller särskilda spelmoment så som antal inkast, antal hörnor och första målskytt. 

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för onlinespel, skriver i ett debattinlägg på Dagens Juridik att det stora problemet rör matchfixning i högre serier och att det typiska sättet är att spela hos ett bolag utanför EU:s kontroll.

Om regeringen därför stiftar en lag som förbjuder spel på specifika matcher kan det i stället bli så att spelbolag i till exempel Asien lockar till sig kunderna. Förslaget kommer alltså inte drabba de spelbolag som i dag lockar till sig matchfixarna, skriver Hoffstedt.

Han har förstås en poäng. Det vore bättre att om vadslagning på matcher i till exempel U21-serien sker hos seriösa spelbolag som samlar in mycket information om de som spelar.

Regeringen väntas ta beslut om en ny lag som ska kriminalisera matchfixning – det är inte ens ett brott just nu! – senare i år. Den kommer inte en dag för tidigt. Vi har redan lagar om allt möjligt. Vi får till exempel inte använda mobiltelefon i bilen. Men att fixa matcher går bra. Att sabba potentiella fotbollskarriärer för en 17-, 18- eller 19-åring är inga problem.

Lagförslaget är i grunden bra. För även om vadslagningen fortsatt kommer ske utomlands måste någon vara på plats på matcherna för att rapportera till spelbolagen vad som händer. Särskilt när det inte finns någon tv- eller radiosändning från ungdomsmatcher eller matcher från lägre divisioner. Det borde göra att polisen har större chans att spana på, identifiera och spränga matchfixarsyndikaten.

Det bästa av allt vore förstås om det inte gick att spela på ungdomsmatcher över huvud taget. Här handlar det om unga spelare som ska utvecklas och ta nästa steg i sina karriärer. Det ska inte handla om att bli hotad för att rigga en match (det ska det förstås inte göra i högre divisioner på seniornivå heller). Fotbollen ska inte bli en pina för att en spelare inte kan värja sig från kriminella nätverk som är ute efter att tjäna en snabb hacka.

Även om en ung talang kanske inte skulle sabba sin karriär för en kasse med pengar är det inte det som är det stora problemet. Det är hoten, påtryckningarna och de förstörda karriärerna på grund av detta som är det förkastliga.

För vem vet vad den 18-årige mittfältstalangen hade kunnat uträtta i fotbollsvärlden om inte matchfixarligorna förstört det som spelaren tyckte allra mest om i livet?

-----

No more pages to load