William Karlsson. Foto: Wikipedia

Efter William Karlssons megasuccé – ex-klubben häpnar över galna statistiken

William Karlsson gör succé efter övergången till Vegas Golden Knights. Nu frågar sig 25-åringens tidigare klubb, Columbus Blue Jackets, om de skulle gjort ett annorlunda val när de inte skyddade den förre HV-stjärnan i expansionsdraften.

Columbus Blue Jackets kände sig tvungna att lämna William Karlsson oskyddad i sommarens expansionsdraft. Det nystartade NHL-laget Vegas Golden Knights fick då chansen att välja en spelare från samtliga av de övriga lagen i världens bästa hockeyliga utifrån de listor som klubbarna lämnade in.

Karlsson blev oskyddad då Columbus i stället ville säkra upp att andra spelare stannade i Ohio-laget och inte blev valda av nybyggarna i Nevada. Det kostade bland annat ett par draftval, vilka gick till just Vegas.

När var dags att plocka en spelare från Columbus föll valet på William Karlsson. Det var ett val som inte väckte några särskilt stora reaktioner.

Den förre HV-stjärnan hade ett år kvar på sitt kontrakt värt en miljon dollar om året. Han kom närmast från att ha gjort 25 (6+19) poäng på 81 matcher under säsongen 2016/17. Det här var en spelare som ingen förväntade sig skulle bli ett av ligans största utropstecken i ett lag som överraskat de flesta (Vegas ligger tvåa i den totala NHL-tabellen).

Men när drygt halva grundserien är spelad är det en annan historia. Karlsson har spottat in 22 fullträffar och totalt 36 poäng. Den 25-årige centern leder den svenska målligan och ligger femma bland samtliga NHL-spelare. Lägg därtill att Vegas-spelaren har bäst skotteffektivitet av spelare som gjort fler än tio mål.

Kanske är det då inte så konstigt att ledningen i Karlssons förra klubb nu kliar sig i huvudet efter den framgångsrika succésäsongen.

– Jag har känt för att ringa honom och säga ”varför gjorde du inte det för oss?”, säger Blue Jackets general manager Jarmo Kekalainen till sajten The Athletic (betalvägg).

– Men jag är glad för hans skull. Han är en bra spelare och en bra kille.

Journalisten Tom Reed, som skrivit artikeln, resonerar däremot att Karlsson kanske inte alls hade fått samma utväxling i Columbus som i Vegas.

I det nystartade NHL-laget har 25-åringen fått en mer offensiv roll än vad han hade tilldelats i Blue Jackets. Han har helt enkelt fått en större chans i Golden Knights än vad han hade kunnat få om han stannat i Ohio, skriver Reed.

– Vi har tittat på det hundra gånger och sagt ”vad hade vi kunnat göra annorlunda?”. Det är vårt jobb. Vi måste utvärdera vårt arbete men jag tror inte det finns så mycket vi hade kunnat göra annorlunda, säger Kekalainen.

David Ullström gör comeback – efter otäcka smällen

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load