Martin Thörnberg Foto: Mattias Landström

Thörnberg om adrenalinkicken – utanför isen

Han har vunnit fyra SM-guld och är en av klubbens största profiler. Men Martin Thörnberg är ännu inte mätt på hockeyn. I en lång intervju med Jkpg News berättar HV:s nummer 10 om kaptensrollen, travintresset och livet efter hockeyn. 

Martin Thörnberg slår sig ned på en av stolarna på Kinnarps arenas läktare. Den stora hallen gapar den här måndagseftermiddagen tom. På marken ligger tomma popcorn-kartonger, en ballong och annat skräp efter söndagens träningsmatch mot Linköping.

HV-stjärnan blickar då och då mot isen. Det var här som han i slutet av april serverade Simon Önerud för det avgörande målet i game 7-finalen mot Brynäs.

– Man hade knappast kunna drömma om att det skulle bli så. Man njuter. Men man kommer ganska snabbt in i vardagen till sina gamla rutiner. Då tänker man inte jättemycket på det, säger Thörnberg.

Och vardagen blev ganska tufft för 34-åringen. Kroppen var sliten efter den långa säsongen och HV-forwarden stod därför över de inledande träningsmatcherna i augusti.

– Det kändes inte bra. Jag hade gått typ hela sommaren halvskadad och tagit massa kortisonsprutor och allt möjligt. Då kom vi överens om att jag skulle vila lite till. Jag fick en till spruta i sidan som jag hade ont i. Det kände som det gav resultat. Nu känner jag ingenting, säger Thörnberg.

Jönköpingskillen Martin Thörnberg har gjort närmare 500 SHL-matcher i HV-tröjan. På prishyllan ligger, bland annat, fyra SM-guld med moderklubben.

När forwarden återvände till HV71 efter sitt fyra säsonger långa KHL-äventyr 2015 utsågs han till alternerande kapten. Den rollen behöll han även förra säsongen.

Men när Chris Abbott tvingades avsluta karriären i förtid på grund av den skada han ådrog sig på en träning inför en av finalmatcherna mot Brynäs öppnades rollen som kapten säsongen 2017/18 upp.

Den fylldes av Thörnberg som därmed skriver ännu ett kapitel i sin HV-historia.

– Man känner sig väldigt stolt att få bära ett C i en sådan här stor förening. Det har varit många bra kaptener i HV bak i tiden. Så klart är det en ära men det är ingenting jag lägger någon större vikt vid. Jag blir inte en annorlunda människa eller spelare bara för att jag har en bokstav på bröstet. Jag försöker spela mitt spel som jag alltid gjort, säger Thörnberg.

– Det viktigaste är nog att försöka vara sig själv och inte hitta på massa nya grejer och försöka vara någon annan. Då tror jag lätt att det blir fel i stället.

Efter våren och sommarens många spelartapp är Thörnberg nu än mer en del av den HV-stomme som kryddats med en rad nyförvärv.

Och att det varit stor spelaromsättning i truppen märks på försäsongsresultaten. Jönköpingslaget har bara vunnit två av sina sju matcher (CHL-matcher inkluderade).

I SHL-genrepet mot Linköping på söndagen blev det förlust med 3–4.

– Det är inte lätt att komma in ny i ett framgångsrikt lag som vunnit mycket. Det tar sin tid och jag är helt övertygad om att det kommer bli bra i slutändan. Sedan vet man aldrig hur det kommer se ut i tabellen och så. Men jag är helt övertygad om att vi kommer spela bra ishockey. Sedan om vi kommer få med oss resultaten eller inte, det vet man inte, säger Thörnberg.

HV-kaptenens offentliga liv har varit på isen. Men det finns förstås även en Martin Thörnberg utanför hockeyn.

I den delen av livet dominerar en annan sport: trav.

– Vi har några egna hästar som vi äger. Nu äger vi en häst tillsammans med ett stall ute i Vaggeryd. Så vi brukar åka ut dit och hjälpa till på vardagarna. Min fru har börjat träna där ute och hjälper till. Det är skönt att ha någonting vid sidan av hockeyn så att det inte bara blir att man åker hem och sätter sig, säger Thörnberg.

– Jag är en aktiv människa, jag gillar att hålla i gång saker och ting. Sedan har vi barnen med som tar mycket tid. De hittar också på mycket saker. Det finns saker att göra hela tiden och jag tycker det är rätt skönt. Jag har mycket energi och gillar att vara aktiv.

Thörnberg är för tillfället delägare i tre hästar. En utav dem äger han bland annat med den förre HV-spelaren Per Arlbrandt och New York Rangers-forwarden Jesper Fast.

– Det är förbannat kul. Det ger den där lilla adrenalinkicken som man behöver som hockeyspelare. Det är en härlig känsla att se när de tävlar, säger Thörnberg.

Och travsporten kan komma att spela en än större roll i 34-åringens liv när han väl lägger av med ishockeyn.

– Jag kör lite själv. Förhoppningsvis kan jag ta en tränarlicens i framtiden. Jag tycker det är förbannat kul. Frugan älskar det också så då har man något gemensamt att göra, säger HV-stjärnan.

Men även om Thörnberg blir äldre finns det just nu inga planer på att lägga rören på hyllan.

– Allt handlar om hur kroppen mår. Jag vill spela så länge jag kan. Men det finns alltid ett liv efter hockeyn och det gäller att ha lite fingertoppskänsla när det är dags att lägga av. Man ska ändå känna sig så bra i kroppen att man kan leva ett normalt liv efter karriären, säger Thörnberg.

HV-forwarden har ett år kvar på kontraktet. Det innebär alltså ytterligare minst en säsong i rampljuset kväll efter kväll.

Ett arbetsliv som inte är helt problemfritt.

– Det är tufft. Det vet alla som jobbar att varje dag inte är så rolig. Det spelar ingen roll vad man jobbar med. Man är människa. Även vi som spelar ishockey och säkert de som spelar fotboll och alla andra idrotter med tycker inte det är 100 procent kul varje dag, säger Thörnberg.

– Det som är vår nackdel är att det syns så himla väl om vi gör ett dåligt jobb. Vi har ögonen på oss hela tiden. Vi kan aldrig komma till jobbet och ta en lugn dag. Då ser folk det på isen.

Men även om det finns negativa aspekter med att vara ishockeyspelare finns suget kvar. Och om bara ett par dagar är det dags för ännu en SHL-premiär när HV71 tar emot Djurgården hemma i Kinnarps arena.

– För tillfället känner jag mig ganska lugn. Jag tror det kommer på fredagskvällen. Dagen innan brukar man känna att nu är det dags, nu kör vi igång, säger Thörnberg.

4 snabba med Martin Thörnberg:

Vem klär sig bäst i HV71?

– Du har de som tycker att de har bra klädstil. Sedan finns det dem som inte tänker på det som ändå har det. (Mattias) Tedenby går alltid bra klädd. Sedan har du (Pierre) Engvall som är en sådan som alltid tycker han är bra klädd men det ser ut som han har kört farmors gamla stickade duk som hon hade på 70-talet på kroppen. Det är säkert mode, säger Thörnberg och skrattar.

Vem tar mest i bänkpress?

– Nu är det nog jag. Simon (Önerud) låg strax över mig förra året. Men nu är han borta så jag tar på mig det. Sedan kan du skriva att Tedenby är absolut sämst på bänkpress. Han är totalt värdelös.

Vem sköter musiken i omklädningsrummet?

– Max Wärn har tagit det ansvaret i år. Han kör mycket slummusik. Jag vet inte vad det är. Det är konstigt.

Vem är clownen i omklädningsrummet?

– Vi har ett helt gäng med sådana killar. Både Tedenby och (Christoffer) Persson. Och (Oscar) Sundh är en riktigt ful fisk. Han ligger ofta bakom det mesta men glider alltid undan i sista sekund.

– Jag tror det är ganska viktigt att ha sådant i laget. Det öppnar upp stämningen och det gör att det är lite roligt ibland. Man behöver de här skämten i omklädningsrummet.

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load