Adam Åhman. Foto: Mattias Landström

Avslöjar samtalet mitt i guldfirandet: ”Jätteoväntat”

Adam Åhman vann först JSM-guld och blev därefter uttagen i Tre Kronor. I en intervju med News berättar HV71:s 18-årige succéman om säsongen där han bland annat fick göra SHL-debut, skriva seniorkontrakt och uppleva en riktig läktarskandal.

En segerrusig Adam Åhman svarade i telefonen efter att HV71 vunnit JSM-guld. I andra änden fanns Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe.

– Han ringde och gratulerade och ville att jag skulle komma upp, säger Åhman till News.

Med upp menade Ladhe Norrköping där Tre Kronor just nu har en landslagssamling inför de två VM-förberedande landskamperna mot Slovakien 5 och 6 april. Åhman kallades in som ersättare till Djurgårdens Olof Lindbom som lämnat återbud.

Ett omtumlande dygn för 18-åringen som på tisdagsförmiddagen – inte ens ett dygn efter JSM-guldet bärgades i Nyköping – satte sig i bilen för att sluta upp med övriga spelare i truppen.

– Det var jätteoväntat, säger Åhman om uttagningen och samtalet.

– Det är bara att se det som en möjlighet. Det ska bli riktigt skoj. Man var hur glad som helst (efter samtalet). Det går inte att sätta ord på det.

Landsuttagningen blev på ett sätt kronan på den säsong som HV-målvakten haft. Efter att ha blivit nobbad av samtliga NHL-klubbar i förra sommarens draft tog burväktaren stora kliv under 2017/18.

När Jonas Gunnarsson återvänt till Malmö efter sin låneperiod och Linus Söderström blev skadad klev Åhman in som backup till Fredrik Pettersson-Wentzel.

Efter att ha vaktat båsdörren i ett antal matcher fick målvakten till sist chansen mellan stolparna i Sveriges högsta ishockeyliga.

I matchen mot Karlskrona 4 januari stoppade 15 skott och en straff i 6–2-segern.

Dagen efter skrev Åhman på ett seniorkontrakt med HV71.

Adam är en framtidsman som har potentialen att bli en förstemålvakt i HV71. Sedan har han en lång resa dit, men det är utan tvekan att han har potentialen, sade målvaktstränaren William Rahm i en kommentar på klubbens sajt.

En knapp månad senare var det dags igen. Då stoppade Åhman samtliga 33 skott mot Örebro och var en starkt bidragande faktor till att HV71 vann matchen med 3–0.

SHL-säsongen avslutades med en bortamatch mot Linköping. HV vann matchen med 6–5 efter straffar. Men Åhmans tredje raka seger präglades i stället av det knallskott som slängdes in på isen från LHC-sektionen. Skottet landade bara meter från HV-keepern.

Jag blev rädd så klart, för det smällde till ganska bra. Sedan sa de att det bara var ett knallskott och då var det lugnt, sade Åhman till Sportbladet.

Därefter värvades Felix Sandström, Söderström kom tillbaka från rehabilitering i USA och Åhman var helt plötsligt fjärdealternativet mellan stolparna. SHL-äventyret var över för den här säsongen.

Åhman fortsatte i stället att spela tillsammans med klubbens J20-lag. Efter en något svajig säsong kvalificerade laget sig för SM-slutspel och tog sig hela vägen till semifinal- och finalspelet i Nyköping.

I finalen mot Växjö släppte Åhman bara in ett enda skott i 2–1-segern efter förlängning. I de totalt sex slutspelsmatcherna svarade målvakten för en räddningsprocent på 91,8.

Det var bland det roligaste jag upplevt. Speciellt med det här laget. Alla har trott på det och det är kul att det gick hela vägen, säger Åhman.

Vad säger du själv om din säsong?

– Jag tycker att det har varit upp och ned. Det har varit jäkligt kul att testa på SHL. Där har det gått bra. Sedan har det varit vissa bitar i J20 som jag inte varit nöjd med, säger Åhman.

Vad är det du inte varit nöjd med?

– Det var i början och mitten när det kom lite dippar och vi som lag inte spelade på topp. Men vi har växt under hela säsongen.

Fast i slutändan har det trots allt varit ett ganska häftigt år för den 18-årige talangen.

– Erfarenheten att få spela på den nivån (SHL) och få stå där inför fullsatta arenor är en dröm som blir verklighet, säger Åhman.

HV71:s målvaktstalang uttagen i Tre Kronor

-----

No more pages to load