Lawrence Pilut har växt ut till en av HV71:s viktigaste backar under årets säsong. Foto: Mattias Landström

HV-backen krossar egna rekorden – här är nya toppnoteringarna

Allting verkar gå Lawrence Piluts väg den här säsongen. Förutom att han tuggar många minuter i istid har han nu kört över sitt egna poängrekord och delar den interna poängligaledningen.

Lawrence Pilut fick pucken på offensiv blålinje bara sekunder efter att Luleå blivit fulltaliga. HV-backen siktade och avlossade ett handledsskott. Pucken satt klockrent i Joel Lassinanttis vänstra kryss.

– Det var skönt. Teden (Mattias Tedenby) gör ett bra jobb med att komma in på mål. Jag får mycket skym framför och jag försöker bara skjuta högt, säger Pilut.

Målet betydde 1–0 till HV71 i en match som slutade 3–2 till hemmalaget efter att Martin Thörnberg och Mattias Tedenby gjort övriga två HV-mål på tisdagskvällen.

(20) Lawrence Pilut jublar efter mål, HV71 – Luleå HF Foto: Mattias Landström

Men fullträffen betydde även en hel del för Piluts egen statistik.

Backen tangerade sitt målrekord i SHL på tre strutar. Han har redan sedan tidigare knockat sitt eget poängrekord på 12 poäng och tisdagens notering placerar 21-åringen på 15 poäng på 28 matcher. Det innebär att Pilut nu delar den interna poängligaledningen med Sebastian Wännström. Och fortsätter han i den här takten innebär det en total poängskörd på omkring 28 pinnar. En rejäl kross av det personliga rekordet med andra ord.

– Det är roligt. Det är inget jag fokuserar på, säger Pilut om sin starka poängmässiga säsong.

– Jag försöker bara hjälpa laget att vinna. Spelar jag bra och gör det bästa jag kan så vinner vi förhoppningsvis.

Efter drygt halva säsongen har Pilut motsvarat – och kanske till och med överträffat – de stora förväntningar som lades på den 180 centimeter långe backens axlar inför säsongen.

När SHL hade upptaktsträff i Stockholm inför säsongen fick tränaren Johan Lindbom frågan av C More om vilken spelare han trodde skulle bli det stora utropstecknet i det egna laget.

Svaret löd tydligt: Lawrence Pilut.

Han har varit några år i SHL nu och gjort det fantastiskt bra. Jag tror han tar det där steget vi väntar på att bli en etablerad storback i SHL, sade Lindbom.

En förklaring till att Pilut har fått vad som i det närmaste kan kallas för en genombrottssäsong är att just Lindbom gett sin unge backklippa ett stort förtroende.

Pilut snittar drygt 21 minuter i istid, vilket är en ökning med över två minuter jämfört med förra säsongen. Det innebär också att han spelar mest av samtliga utespelare i HV71 och hamnar på fjortonde plats totalt i SHL. 

När Martin Thörnberg, David Ullström och Christoffer Persson saknades fick backen dessutom ta över kaptensrollen i två matcher.

Tjuogoettåringen har under stora delar av säsongen varit ett stadigt inslag i HV71:s första backpar – ofta tillsammans med Dylan Reese (även om han i går var uppsatt i andra backpar men spelade mest ändå).

– Jag är nöjd hittills. Självklart strävar man alltid efter mer. Jag vill bli bättre och jag är inte fullt utvecklad. Jag jobbar på saker hela tiden och försöker bli bättre till varje match. Det är alltid någonting i matchen jag kan göra bättre, säger Pilut.

HV-centerns fullmatade kväll – assistkung och slagskämpe

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load