Erik Brännström får under JVM ta ett större defensivt ansvar. Foto: Mattias Landström

HV-backens nya roll – bredvid supertalangen

Han ses som en offensiv back. Men när Erik Brännström bildar backpar med supertalangen Rasmus Dahlin under JVM får HV-backen ta en mer defensiv roll.

– Jag får väl hålla lite i tyglarna, säger Brännström till hockeysverige.se.

Det blev en succéartad debut för Erik Brännström. I karriärens första JVM-match klev HV-backen fram och satte ett mål och en assist när Sverige besegrade Vitryssland med 6–1 i premiären på annandagen.

Brännström har den här säsongen fått stort förtroende i HV71. Och när förbundskaptenen Tomas Montén satte ihop sina backpar och kedjor inför turneringens första drabbning gav även han den 18-årige Nässjösonen en stor roll – även om den var lite annorlunda.

HV-backen bildar nämligen backpar med Frölundas 17-årige superlöfte Rasmus Dahlin. Det innebär ett större defensivt ansvar för den normalt så offensive backen.

– Han (Dahlin) är ganska offensiv så jag får väl hålla lite i tyglarna och kanske backa hem lite när han går upp så där, säger Brännström till hockeysverige.se.

– Nej, men jag känner att vi kompletterar varandra bra. Vi hittar bra lösningar på många situationer, men det går alltid att utveckla.

Och Montén hintade om just en mer defensiv roll för Brännström redan under presskonferensen där truppen till turneringen i amerikanska Buffalo presenterades i början av december.

– Gått från klarhet till klarhet. Hade en väldig utveckling i fjol. Han har varit väldigt bra alla tillfällen som han fått chansen att visa upp sig. Spelskicklig back men har också stora defensiva kvaliteter. Väldigt placeringssäker. Kan användas i offensiva situationer men även i defensiva situationer mot motståndarnas bästa spelare, sade Montén då.

Men Brännström klagar inte över sin mer defensivt utpräglade roll i Juniorkronorna, vilken bland annat innebär att han inte får spela powerplay.

– Nu är jag satt i den här rollen och accepterar den och ska göra mitt bästa helt enkelt, säger HV-backen till hockeysverige.se.

HV-talangen gjorde just en succédebut i JVM

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load