Erik Brännström Foto: Mattias Landström

HV-backens speciella jul: ”Ett jätteäventyr”

Det blir en annorlunda jul för HV71:s Erik Brännström. I stället för att fira tillsammans med familjen kommer backen tillbringa högtiden med lagkamraterna i Sveriges Juniorlandslag på VM i USA.

– Men det blir väl roligt det också. Man får åka i väg och göra något man tycker är roligt och uppleva en sådan stor turnering, säger Brännström.

Erik Brännströms jul- och nyårshelger har tidigare varit en tidpunkt på året då den talangfulle backen har kunnat sitta framför tv:n och följa Juniorkronornas kamp om medaljer i JVM.

Den här gången blir det annorlunda. Nu är Brännström en av de spelare som ska vara med och försvara de blågula färgerna under turneringen i amerikanska Buffalo.

– Det blir ett jätteäventyr. Det ska bli grymt kul, säger Brännström.

– Det är lite annorlunda. Men det blir väl roligt det också. Man får åka i väg och göra något man tycker är roligt och uppleva en sådan stor turnering.

Backen anslöt till truppen torsdagen 14 december. Och hos familjen Brännström blev det därför en tidig julmiddag innan 18-åringen gav sig i väg för att möta upp resten av truppen inför avfärden mot förläget i Kanada.

En del av julen kom alltså tidigt. Men en annan kan bli försenad.

– Vi får se om jag får klapparna efter jul. Jag har handlat mina färdigt. Så de ligger under granen nu, säger Brännström.   

Backen blev inte uttagen förra året. Men när Tomas Montén presenterade truppen tidigare under december var den Las Vegas-draftade backen fullkomligt given efter att ha varit med juniorlandslaget i flera turneringar under sommaren och hösten.

Gått från klarhet till klarhet. Hade en väldig utveckling i fjol. Han har varit väldigt bra alla tillfällen som han fått chansen att visa upp sig. Spelskicklig back men har också stora defensiva kvaliteter. Väldigt placeringssäker. Kan användas i offensiva situationer men även i defensiva situationer mot motståndarnas bästa spelare, sade förbundskaptenen Montén då.

Vid sin sida får Brännström bland annat den tidigare lagkamraten Lias Andersson och Växjös stjärna Elias Pettersson.

Vi har ett bra lag med bra spets och hyfsad bredd. Det ska bli kul att se hur vi kan utmana de andra, säger Brännström.

Backen håller Sverige som en av utmanarna till guldet. Men det finns flera andra bra lag som måste besegras under turneringen.

– Kanada, USA och Finland har bra lag. Vi är några som är utmanare, säger Brännström.

Brännström är inte den enda HV-spelaren med i truppen. Den 17-årige centern David Gustafsson blev även han uttagen av Montén.

Han har slagit sig in i HV och han har slagit sig fast där. Det är väl Davids signum. Han är en otroligt tuff spelare som jobbar extremt hårt. Han tar varje situation och moment maximalt, sade Montén när han presenterade truppen.

Och Gustafsson får även beröm av sin landslagskollega och lagkompis.

– Han är förtjänt av chansen. Han har varit väldigt bra med oss. Det är riktigt kul. Kul att med ha en HV-grabb också, säger Brännström.

Fotnot: Den här intervjun gjordes innan Brännström slöt upp med övriga i JVM-truppen. 

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

Sveriges JVM-schema

15/12–24/12: Förberedande läger i kanadensiska Niagara

18/12, 19:00: Sverige–Danmark (träningsmatch)

22/12, 19:00: USA–Sverige (träningsmatch)

24/12: Sverige reser till Buffalo

26/12, 14:00: Vitryssland–Sverige (gruppspelsmatch)

28/12, 16:00: Sverige–Tjeckien (gruppspelsmatch)

31/12, 20:00: Ryssland–Sverige (gruppspelsmatch)

2/1: Kvartsfinal

4/1: Semifinal

5/1: Final/bronsmatch

Alla tider är lokala.

Källa: Swehockey.se

-----

No more pages to load