Johan Hult. Foto: Carl-Cedric Persson

HV-bossen efter fiaskot: ”Har inte räckt till”

LINKÖPING. Säsongen är över för HV71. Nu måste laget bygga om inför kommande SHL-säsong. Sportchefen Johan Hult räknar nämligen med att flera tongivande spelare försvinner.

Det blev ingen repris på fjolårssäsongens SM-guld för HV71. Laget fick respass redan i åttondelsfinalen efter att ha förlorat två raka matcher mot rivalen Linköping.

Nu måste klubben bygga om inför kommande säsong då flera spelare kommer att lämna laget. Linus Söderström, Kevin Stenlund, Victor Ejdsell och Erik Brännström är bara några av namnen. Samtliga har spelat på lån från NHL den gångna säsongen.

– Jag räknar inte med att några NHL-lån kommer vara kvar i HV71 nästa år, säger Hult.

Dessutom ser HV ut att tappa succémannen Lawrence Pilut. News har tidigare kunnat berätta att flera NHL-klubbar följer backen.

– Pilut tror jag har stora chanser att få ett NHL-avtal, säger Hult.

Även forwarden Bill Sweatt kommer lämna klubben. News kunde under onsdagskvällen berätta att amerikanen med största sannolikhet kommer avsluta karriären efter fem säsonger i SHL.

Andra spelare med utgående kontrakt är Topi Jaakola, Tom Hedberg, Marc Zanetti (lån), Fredrik Pettersson-Wentzel, Stefan Elliott, Dylan Reese och Fredrik Styrman.

– Vi för en kontinuerlig dialog med samtliga spelare. Det blir också en del av processen nu, säger Hult.

Sportcheferna Hult och Johan Davidsson har den gångna säsongen tvingats göra flera sena värvningar på grund av skador.

Men efter det tidiga uttåget råder det en stor dos självkritik i HV-lägret.

– Vi får vara så pass ärliga att vi inte har räckt till på individnivå eller lagnivå för att komma upp i den kapacitet som vi vill göra, säger Hult.

– Det kommer krävas en självrannsakan från samtliga. Och det startar med mig som är ytterst ansvarig. Därifrån ska vi bena ut vad vi behöver göra bättre för att inte vara i den här situationen om ett år.

Redan nu ryktas flera spelare vara på väg in. Jonas Gunnarsson, Martin Fehervary och Markus Ljungh ska vara klara för spel i Jönköpingsklubben, enligt rapporter från Expressen och Jnytt.

Dessutom ryktas Timrås Didrik Strömberg vara nära klubben, enligt Hockeypuls.

Expressen uppger dessutom att Hult och Davidsson jobbar på att få tillbaka Simon Önerud till HV71. Klubben ska redan ha gjort rum i sin budget för att få hem guldskytten från förra säsongen, enligt tidningen.

Stenlunds känslomässiga farväl

Kevin Stenlund är alltså en av spelarna som nu lämnar HV71. Och efter sex år i klubben är det med en hel del känslor som centern nu tackar för sig.

– Tyvärr så har inte alla äventyr lyckliga slut. Jag är otroligt ledsen faktiskt, säger Stenlund till News efter 2–3-förlusten mot Linköping.

Centern kan komma att åka över till USA inom kort. Men först måste han vila upp de skavanker – bland annat en öm axel – som han ådragit sig under säsongen.

Trots det bittra slutet kan Stenlund blicka tillbaka på en fin sejour i Jönköping.

– Jag är jätteglad att få ha spenderat sex fina år i HV. Jag har blivit en mest komplett spelare. Det händer mycket på sex år, säger Stenlund.

Ejdsell: Jag gör som Chicago vill

En annan spelare som kan lämna Jönköpingslaget är Victor Ejdsell. Forwarden skrev inför säsongen på ett NHL-avtal med Nashville Predators men blev i februari frejdad till Chicago Blackhawks.

Nu väntar HV:s bäste målskytt på ett besked från Nordamerika.

– Vi får se vad som händer de närmaste dagarna om jag åker över eller är kvar. Jag gör som Chicago vill. Vill de att jag åker över så gör jag det, säger Ejdsell.

HV-forwarden har fortfarande ett år kvar på sitt kontrakt med HV71. Men eftersom han också skrivit på för ett NHL-lag är det i första hand det avtalet som gäller.

Men oavsett om målsprutan stannar kvar i Jönköping eller korsar Atlanten blickar han tillbaka på en säsong där fjolårssäsongens poängkung i Hockeyallsvenskan tagit nästa steg i utvecklingen.

– Jag har väl fått otroligt bra hjälp för att utveckla mina styrkor och svagheter i HV. Det är jag otroligt tacksam för. Jag har blivit mer mogen i mitt spel och mer jämn. Den senaste tiden har jag hittat mer rätt och vetat vad jag ska göra för att bidra till laget, säger Ejdsell.

HV-stjärnan kan lägga av efter floppåret

LISTA: HV71:s förvandling – så ser nya truppen ut

-----

No more pages to load