Victor Ejdsell. Foto: Mattias Landström

HV-forwarden om NHL-framtiden – i klubben han nobbade

Victor Ejdsell blev bortbytt av Nashville Predators innan han ens hann göra debut för klubben. Nu ser NHL-framtiden i stället ut att bli i Chicago Blackhawks. En klubb HV-stjärnan nobbade så sent som i våras.

Victor Ejdsell stod och lagade mat när det plingade i telefonen.

Meddelandet var från HV-spelarens agent som meddelade att Ejdsell hade blivit bortbytt från Nashville till Chicago.

– Vi hade väl förberett oss lite. Min agent trodde att det var jag eller en annan i organisationen som de eventuellt skulle kunna tredje. Så lite förberedd var jag, säger Ejdsell dagen efter beskedet.

Ejdsell var en del i en affär där Chicago fick HV-forwardens rättigheter, ett första- och ett fjärdeval i sommarens draft. Nashville fick i utbyte forwarden Ryan Hartman och ett femteval i draften. Bytet genomfördes bara några timmar innan bytesfönstret i NHL stängde.

Och det var kanske inte så konstigt att HV-forwarden – som är utlånad till Jönköpingslaget från NHL och kommer även vara det fortsättningsvis – hamnade i Chicago.

Nobbade Chicago i våras

Den klassiska NHL-klubben har haft problem under säsongen och är relativt långt från en slutspelsplats. Och Nashville, som förra säsongen förlorade Stanley cup-finalen mot Pittsburgh, satsar för att nå hela vägen den här säsongen och behöver därför förstärka laget inför slutspurten.

Dessutom har Chicago sedan tidigare varit intresserat av Ejdsell. När forwarden i våras blev ett hett spår för NHL-lagen efter sin stora succé med Karlskoga i Hockeyallsvenskan var Blackhawks en av klubbarna som jagade 22-åringen.

Ejdsell besökte staden. Men när det var dags att välja kritade forwarden i stället på ett tvåårigt rookieavtal med Nashville (Ejdsell nobbade även Detroit).

(9) Victor Ejdsell, HV71 – Växjö Lakers HC Foto: Mattias Landström

Nu ser HV-stjärnans eventuella NHL-framtid ut att starta i den klubb han nobbade.

– Det är klart det känns lite skumt. Jag åkte till Chicago av en anledning och det var att jag var intresserad av dem. Nashville kändes bäst just då. Men jag är ganska nöjd ändå, säger Ejdsell.

– Det (Chicago) är en stor stad. Just då tyckte jag att det var enormt stort. Det kändes liksom som ”oj, skulle jag kunna vara här en dag?” Jag kommer ju från en liten bruksort med 5000 personer.

När Chicago Blackhawks general manager Stan Bowman nu summerar övergångsfönstrets sista dag kan han alltså slå fast att han lyckats knyta till sig en spelare han sedan tidigare varit på jakt efter.

Han är 22 år och ganska nära att vara en spelare som är redo för NHL. Vi har stora förväntningar på honom. Vi kommer att ta hit honom för att se om han är redo för NHL nästa säsong. Det kan han vara. Han är troligtvis inte så långt ifrån att kunna bidra till vårt lag, säger Bowman till Blackhawks hemsida.

Bowman tog sig även tid att ringa Ejdsell under måndagen.

Jag fick ett samtal av Stan och han verkar vara väldigt nöjd med hur det blivit. De blev nobbade men de fick mig till slut ändå så det kändes som de var nöjda ändå, säger HV-forwarden.

Experterna: Har en större chans

Ejdsell byter alltså en toppklubb mot ett, i nuläget, sämre lag. Det betyder också att hans chanser att slå sig in i världens bästa hockeyliga ökar, enligt experterna.

The Athletics Corey Pronman – som specialiserat sig på talangfulla spelare – skriver att även om HV-forwarden inte är någon perfekt spelare så har han en fördel med sin storlek och styrka, vilket skulle kunna hjälpa honom slå sig in i NHL. Pronman rankar 22-åringen som en medelbra talang.

Sajten Hockeynews har varit i kontakt med analytikern Petter Carnbro som även han ser fördelar för HV-spelaren efter bytesaffären.

En bättre väg in i NHL, absolut, mer stängt i Nashville, såg ingen riktig väg fram där. Sedan ska man inte underskatta att om han kommer till AHL (Rockford), då har han en coach där som kan hockeyallsvenskan (Jeremy Colliton, coachade Mora när Ejdsell var i Bik Karlskoga), säger Carnbro.

Victor Ejdsell Foto: Mattias Landström

Och Ejdsell kan komma att hamna i AHL redan den här säsongen. Planen är nämligen att forwarden ska åka över till Nordamerika och Rockford Icehogs (Chicagos farmarlag) när säsongen med HV71 tagit slut.

Ja, troligtvis kommer det nog bli så. Det beror också lite på hur det ser ut i deras AHL-lag och om de går till slutspel, säger Ejdsell.

Forwarden har följt upp fjolårssuccén i Allsvenskan med en bra säsong i SHL. Ejdsell är HV71:s bäste målskytt med sina 17 fullträffar. Totalt har han noterats för 30 poäng.

– En stor del är att jag jobbar ganska mycket med mitt skott. Vi har en otrolig fördel med vår ”skills corner” (en typ av skotthall). Jag har blivit mer spetsig i mitt spel och försöker ta allt på kassen. Det har resulterat i ett par mål, säger Ejdsell.

Utvecklingen i Jönköping ska 22-åringen alltså försöka ta med sig först till AHL och därefter ta en plats i NHL när sommarens träningsläger drar i gång.

Jag tror att det finns en ganska bra möjlighet i Chicago också. Man får ta det som en bra grej att man kommer bort. De vill ju ha mig. Så på något sätt känns det bra, säger Ejdsell.

Kolla menyn: HV-stjärnans sanslösa matfrossa

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load