Lawrence Pilut. Foto: Mattias Landström

HV-kuggen om framgångsrika specialformationerna

HV71 har bara släppt in ett mål i boxplay på hemmais den här säsongen. Och kuggen Lawrence Pilut har en förklaring till varför.

I drygt elva perioder stod HV71 emot varenda powerplay som motståndarna fått i Kinnarps Arena den här säsongen.

Men i lördagens rivalmöte mot Färjestad spräcktes den fina sviten. En bit in i den tredje perioden sköt Michael Lindqvist in 3–1 till gästerna i en match som slutade 4–2 till laget från Karlstad.

– Kul att spräcka den nollan. Vi har haft bra powerplay hela året. Första perioden hade vi också ett bra powerplay. Det var bara en tidsfråga innan vi skulle göra mål, säger Lindqvist efter lördagens match.

Läs också: Därför lämnade HV-stjärnan isen – mitt under matchen

Men övriga FBK-powerplay lyckades Jönköpingslaget döda effektivt. Totalt sett har HV71 dragit på sig sju numera underlägen på sina fyra hemmamatcher under SHL-upptakten. Det räcker till en fjärdeplats i den totala boxplayligan (baserat på numera underlägen på hemmais) med en procent 85,71. Bara Örebro, Karlskrona och Växjö är bättre.

En av de HV-spelare som får mest speltid i numerärt underläge är backen Lawrence Pilut. Och han har en förklaring till varför laget är stabila i spelformen.

– Det är väl att vi jobbar som fyra man hela tiden. Vi jobbar ihop. Vi vet att när vi gör det så blir det bra där ute. För då följer vi varandra och litar på varandra, säger Pilut.

Även i den totala boxplaystatistiken placerar sig HV71 på fjärdeplats med sina 80,65 procent. Skellefteå, Brynäs och Växjö placerar sig ovanför Jönköpingslaget.

HV71 är även med i toppen när det gäller antalet numerära underlägen. Laget har dragit på sig 31 stycken, lika många som Mora. Bara Växjö är sämre med sina 32 boxplay.

Läs också: Ejdsells sköna fullträff – mot gamla klubben

Och just boxplay-klippan Lawrence Pilut fick själv tillbringa lite tid på botbänken i lördagens match mot Färjestad. Redan tidigt i den första perioden visades han ut tillsammans med Färjestads Dick Axelsson för roughing efter att de båda spelarna haft en uppgörelse i samband med ett par avblåsningar.

– Det var lite gruff som alltid. Jag ville bara skydda Linus (Söderström, målvakt), säger Pilut.

Sade han något till dig?

– Nej, i så fall hörde jag inte vad han sade. Jag försöker bara blocka bort alla som försöker snacka skit mot mig.

Hur jobbar du med det?

– Jag känner själv att det är lätt att fokusera på sitt eget, att man inte blir rubbad av någonting. Man ska fokusera på sin egen grej, säger Pilut.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Missa inga nyheter:

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load