Victor Ejdsell trivs i sin nya roll som ytterforward. Foto: Mattias Landström

HV-stjärnan byter roll – för att göra ny dundersuccé

HV71 har stuvat om i kedjorna igen. En spelare som fått en ny roll är Victor Ejdsell som bytt centerpositionen mot en ytterforwardsplats. Och trots att poängen inte trillat in på slutet ser 22-åringen en stor möjlighet att bli ännu vassare offensivt – likt den offensiva explosion han svarade för i HockeyAllsvenskan förra säsongen.

Han har till största del spelat center under sitt debutår i HV71. Men nu har Victor Ejdsell fått en ny roll – som ytterforward.

– Jag får tänka ganska mycket på offensiven. Det var kanske en av anledningarna till att jag blev värvad hit, att jag hade gjort något bra i Allsvenskan och haft en stor roll i offensiven där, säger Ejdsell som vann poängligan i HockeyAllsvenskan förra året med sina 57 (25+32) poäng på 50 matcher.

I 3–2-segern mot Växjö på torsdagen visade Ejdsell sin offensiva kapacitet. Han gjorde visserligen inga poäng den här kvällen. Men HV:s nummer 9 avlossade flest skott på mål av samtliga hemmaspelare (fem stycken).

– Det krävs ett mer defensivt tänk när man är center och det har väl kanske känts som att jag inte har kunnat släppa loss ordentligt. Men det känns bättre och bättre för varje match som jag får gå på vingen nu. Jag känner positivitet kring det, säger Ejdsell.

De senaste matcherna har den reslige 22-åringen haft både Kevin Stenlund och David Ullström som center i sin kedja. Och draget att bland annat sätta ut Ejdsell på en ytterforwardsplats verkar ha gett resultat för den regerande mästaren. HV71 har fyra raka segrar. (Detta beror förstås inte enbart på den Nashville-kontrakterade spelaren.)

– Just nu sitter självförtroendet i spelet och vi hittar rätt vägar för att vinna. Vi skjuter mycket skott på mål och släpper inte till särskilt mycket. När man spelar så vinner man matcher, säger Ejdsell.

Mot Växjö vann HV skotten med hela 35–12. Trots det blev det en tajt match där gästerna gick upp till en 2–0-ledning i den andra perioden.

Men precis som i hemmamatchen mot Örebro (seger 5–2 efter att HV vände ett 1–2-underläge) på annandagen vände Jönköpingslaget på matchen och fick till slut med sig tre poäng.

Lawrence Pilut pangade in 1–2 i powerplay och Oscar Sundh utjämnade på ett friläge inför den tredje perioden. Med knappt fyra minuter kvar av matchen vände Mattias Tedenby bort sin försvarare och pricksköt segerskottet i Viktor Andréns vänstra kryss.

– Det känns som vi har ett momentum större delen av matchen. Vi åker på några mål emot oss men vi trummar på och hittar tillbaka. Det är jäkligt starkt, säger Ejdsell.

Han får medhåll av tränaren Johan Lindbom.

– Vi har ett powerplay som var riktigt bra. Vi får mycket chanser och det är väl ett under att vi inte gör fler mål. Men framför allt den här aggressiviteten som vi saknat i vissa matcher klarade vi riktigt bra i dag. Det var en period i andra men i övrigt gör vi en riktigt bra match, säger Lindbom.

Ejdsell må trivas i sin nya roll. Men poängmässigt har det varit en tung slutmånad på 2017. Forwarden har mäktat med ett assistpoäng under hela december. Han står nu på 15 (8+7) poäng efter 29 spelade matcher.

Mot Växjö fick 22-åringen ett superläge att sätta 3–2. Men skottet från nära håll gick över.

– Jag har kraven på mig själv att jag borde tryckt in den. Men det är viktigt att jag hittar dit och hittar lägen och skapar. Till slut så kommer den, säger Ejdsell.

Men klart är att Ejdsell är en del av det HV71 som nu återigen ångar på i SHL. Efter sina fyra raka trepoängare har laget spelat in 52 poäng på 31 matcher och ligger fyra i tabellen.

– Egentligen så tror jag att det börjar med att vi jobbar hårt. Vi jobbar så hårt så att pucken studsar med. Det är klyschigt men så enkelt är det. Det flyter på lättare. Man tänker mycket mindre för att allt går rätt väg. Det är nog en stor del i det hela, säger Ejdsell.

– Även om man tappar något mål eller hamnar i underläge så blir man aldrig stressad. Det har vi kanske blivit tidigare under säsongen. Tänkt på fel saker och tagit fel beslut. Nu tänker vi på vår gameplan och jobbar hårt utifrån den och vi har fått belöning för det.

HV-backens nya succé – inför NHL-scouterna

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load