Pierre Engvall firar mål mot Linköping. Foto: Mattias Landström

HV-stjärnan glödhet i Nordamerika

Hur går det för HV-spelarna som testat lyckan utomlands? News har svaret.

Statistiken står för spelade matcher (mål/assist).

NHL

Jesper Fast – New York Rangers: 71 (13/20)

Har slagit personligt rekord i antalet poäng under en NHL-säsong med sina 33 pinnar. Öppnade i en intervju med Hockeysverige.se för att stärka upp Tre Kronor i VM senare i vår. Har två assist på de fyra senaste fajterna.

Lias Andersson – New York Rangers: 7 (1/1)

Fick en bra start på NHL-äventyret. Gjorde mål i debuten och noterades för totalt två poäng på sju matcher.

Niklas Hjalmarsson – Arizona Coyotes: 48 (1/8)

Hjalmarsson har aldrig varit känd för att göra mycket poäng borta i NHL. I stället är det hans defensiva kunskaper som värdesätts. Något han visat i Arizona under säsongen.

William Karlsson – Vegas Golden Knights: 82 (43/35)

Spelade samtliga grundseriematcher och blev på bara en säsong en Vegas-profil. Nu väntar storkontrakt, slutspelshockey och, vad det verkar, ytterligare ett par säsonger på Vegasstrippen för den förre HV-liraren.

Kevin Fiala – Nashville Predators: 80 (23/25)

Nashville stormade fram och vann NHL:s grundserie. Det blev totalt 48 poäng för den förre HV-stjärnan.

AHL

Victor Ejdsell – Rockford IceHogs: 3 (0/1)

Fick snabbt chansen i NHL och gjorde ett assistpoäng på sex matcher. Men inför AHL-slutspelet har Chicago valt att skicka ned Ejdsell till Rockford IceHogs. Rockford jagar just nu en slutspelsplats och förstärker med flera NHL-meriterade spelare då Chicago Blackhawks säsong är slut. Om han förbättrar sin skridskoåkningen kan han på allvar slå sig in i NHL nästa säsong.

Kevin Stenlund – Cleveland Monsters: 7 (0/2)

Drog över till USA efter åttondelsfinalsförlusten mot Linköping. Har svarat för två assist på sina sju första matcher i Nordamerika.

Pierre Engvall – Toronto Marlies: 7 (3/3)

Poängsuccén fortsätter för Engvall. Sex pinnar på sju matcher den Toronto-draftade forwardens facit. Har ännu inte kritat på NHL-avtal men den glödheta succén fortsätter.

Andreas Borgman – Toronto Marlies: 23 (4/4)

Skickades ned till AHL efter 48 matcher i NHL med Toronto Maple Leafs. Har blivit en tongivande spelare för klubbens farmarlag. Väntas slå sig in på allvar i NHL kommande säsong.

Jacob Cederholm – Manitoba Moose: 1 (0/0)

Testar chansen i Kanada efter J20-guldet med HV71. Har gjort en match. Utgående kontrakt med HV71 och ännu inget NHL-kontrakt med Winnipeg Jets som draftade Cederholm 2016.

Oscar Fantenberg – Ontario Reign: 25 (1/12)

Började säsongen i NHL och Los Angeles Kings. Flyttades därefter ner till AHL och har svarat för en stark säsong. Kontraktet med Kings går ut efter säsongen. Två assist på de tre senaste matcherna.

Niklas Hansson – Texas Stars: 68 (1/10)

Niklas Hansson får vänta på en eventuell NHL-debut. Den här säsongen har det blivit 68 matcher i farmarligan för den förre HV-backen.

Filip Sandberg – San Jose Barracuda: 45 (7/7)

Nja, den riktiga poängsuccén har uteblivit för Sandberg under sitt första år i Nordamerika. Efter en fin start på säsongen har poängskörden stagnerat.

Emil Johansson – Providence Bruins: 51 (2/8)

Emil Johansson har kommit igång på allvar. Backen står noterad för tio poäng på 51 matcher. De senaste tre matcherna har det blivit två assistpoäng för Johansson.

KHL

Simon Önerud – Sibir Novosibirsk: 8 (1/0)

Säsongen är över för Simon Önerud. Efter den långa skadefrånvaron blev det inget slutspel för guldhjältens Sibir. Nu uppger Expressen att HV71 jobbar stenhårt på att få hem forwarden till nästa säsong.

André Petersson – Avangard Omsk: 40 (10/17), slutspel 6 (5/2)

Skadad, ratade från OS och en tung säsong. Det såg ut att bli André Petersson facit under första året i Omsk. Men när slutspelet drog igång var svensken stekhet. Sju poäng på sex matcher blev hans facit.

OHL (Ontario Hockey League)

Jacob Moverare – Mississauga Steelheads: 32 (3/18)

Har tagit tydliga kliv i sin utveckling i den kanadensiska juniorhockeyn. Med ett ”A” på bröstet har Moverare varit en kraft att räkna med i Mississauga. Har spelat få matcher på grund av en knäskada under JVM som senare krävde operation. När coacherna i Ontario Hockey League röstade fram de bästa spelarna under säsongen hamnade Moverare på andra plats i kategorin bästa defensiva back. Förra året blev han trea i samma kategori. Steelheads säsong är över efter att ha åkt ut i OHL-slutspelet.

-----

No more pages to load