Bill Sweatt trivs i Jönköping. Foto: Mattias Landström

HV-stjärnan om livet utanför isen – här är favoritplatsen i Jönköping

Det har varit ett tungt år för den skadedrabbade HV-spelaren Bill Sweatt. Men utanför isen har amerikanen lyckats skapa sig ett behagligt liv i Jönköping.

I en intervju med News berättar 29-åringen om den tuffa säsongen, känslorna för Jönköping och om sin relation till en spelare i Sydkoreas OS-lag i ishockey. Forwardsstjärnan avslöjar dessutom en detalj han tidigare aldrig gjort under sina år i SHL.

Bill Sweatt kan se positivt på hockeytillvaron igen.

– Det har varit ett frustrerande år. Men det börjar äntligen svänga åt rätt håll, säger Sweatt till News.

Den amerikanske SHL-stjärnan värvades till HV71 i mitten av juni. Omkring tre månader senare kunde den 29-årige forwarden också ansluta till laget på allvar efter att ha tvingats hålla sig borta från Sverige på grund av skattetekniska skäl.

Men ganska snart började en mardrömsperiod för den tilltänkte spjutspetsen. En förkylning fördröjde premiären i SHL med det nya laget. Kort in på säsongen åkte Sweatt dessutom på en ljumskskada. När han väl var kvitt den åkte han på nästa smäll efter en mjukdelsskada på matchvärmningen inför en bortamatch mot Växjö.

(96) Bill Sweatt deppar efter mål, HV71 – Färjestad BK Foto: Mattias Landström

Sedan en dryg månad är Sweatt helt återställd.

– Kroppen känns bra. Jag har kommit in i rytmen med träningar och matcher och vara runt spelarna. Det känns som vi har en ganska bra kedja (Anton Bengtsson och David Ullström, reds. anm.). Det har varit en långsam start men nu känns det som att saker och ting börjar hetta till, säger Sweatt.

Här är favoritplatsen i Jönköping

Fast mitt i det dubbla skadehelvetet har 29-åringen lyckats göra sig hemmastad i Jönköping.

– Jag gillar Jönköping väldigt mycket. Det är en härlig stad. Vi bor nästan mitt i city. Det är förmodligen den bästa staden jag spelat i sedan jag kom till Sverige. Supportrarna är grymma. Det gör det hela så mycket bättre, säger Sweatt.

Ja, för det här är ju inte den första svenska staden som Colorado-killen gjort till sitt hem. Innan han kom till HV71 representerade Sweatt såväl Brynäs som Luleå i två säsonger vardera.

Och Sweatt har hittat aktiviteter även utanför isen.

– Vi tar med vår dotter till en av de stora parkerna som finns. Och ibland åker vi till Leos lekland och har kul. Det finns mycket att göra i staden eftersom den är lite större, säger Sweatt.

Följer kompisen – i Sydkoreas landslag

I veckan drar OS i Sydkorea i gång. Sweatt är inte uttagen i det amerikanska laget men känner flera av spelarna.

HV-forwarden har dessutom ett speciellt band till en av spelarna i värdlandets hockeylandslag – Mike Testwuide.

– Vi spelade tillsammans på college. Han har spelat i den asiatiska ligan i fyra år och har blivit medborgare i Sydkorea. Det kommer bli roligt att titta på honom och se hur det går, säger Sweatt.

(96) Bill Sweatt, HV71 – Brynäs IF Foto: Mattias Landström

Testwuide går under namnet Kang Tae-san i Sydkorea.

– När jag är på isen tillsammans med mina lagkamrater är jag hundra procent korean, säger Testwuide till Washington Post.

Den 29-årige amerikanen får alltså se hockeyturneringen från tv-soffan. Och om chanserna för sitt hemland USA säger Sweatt:

– Jag vet inte. Utan alla NHL-proffs så är det svårt att tippa. Alla lag har bra spelare. Jag tycker inte att det finns ett dominerande lag. Jag tycker att det finns flera bra lag.

Avslöjar: Håller koll på tabellen

För Sweatt och övriga SHL-spelare återstår det två matcher innan serien tar spelledigt i omkring två veckor. För HV71 väntar viktiga matcher mot Mora och Brynäs.

Jönköpingslaget ligger åtta i tabellen med tre poäng upp till såväl sjuan Linköping som sexan Skellefteå. Och HV-forwarden avslöjar nu att han för första gången under sin tid i SHL på allvar tittat på tabellen.

– Jag har aldrig riktigt haft koll på den innan den här säsongen. Men jag har kommit på mig själv att kolla på den på grund av hur jämnt det är. Det skiljer inte jättemånga poäng mellan fyran och tian. Men det är den första säsongen jag gjort så här om jag ska vara ärlig, säger Sweatt.

– Det är viktigt för oss att vinna matcher.

Fansen om kärleken till HV71 – berättar i ny video

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

-----

No more pages to load