Johan Lindbom försöker väcka sitt lag efter två snabba baklängesmål mot Växjö. Foto: Mattias Landström

HV71:s dystra trend: ”Får inte näsan över ytan”

HV71 förlorade Smålandsderbyt mot Växjö med 2–3 på torsdagen. Återigen var det en svag andra period från Jönköpingslaget som låg till grund för nollpoängaren.

– Det går inte att spela hockey stillastående, säger lagkaptenen Martin Thörnberg.

Den dystra HV-trenden håller i sig.

– Man är ganska tom. Jag vet inte vad jag ska säga. Det är tråkigt, säger lagkaptenen Martin Thörnberg till News.

HV71 förlorade grundseriens sista Smålandsderby mot Växjö med 2–3 i Kinnarps arena på torsdagen. Återigen var det den andra perioden som låg till grund för HV:s förlust.

Laget hade med sig 1–0 från de första 20 minuterna efter att Bill Sweatt styrt in ett skott från Marc Zanetti. Men efter ytterligare en period stod det 1–2 på tavlan.

Den frenesi och aggressivitet som hemmalaget spelade med under matchens första period var som bortblåst. Skottstatistiken gick från 16–6 i den första akten till 3–14 i mittenperioden.

Efter torsdagens förlust har HV71 nu förlorat 17 av 42 andraperioder. Laget har spelat oavgjort i 16 och bara vunnit nio. Det gör att den regerande mästaren ligger näst sist i tabellen när bara mittenakten räknas in med samma procentuella snitt som Karlskrona. Bara Linköping är sämre.

– Vi tappar ödmjukheten, vi är naiva i vårt spel. Vi står stilla och det går inte mot seriens bästa lag. Vi vänder inte pucken snabbt, vi letar pass, vi står stilla. Vi får inte näsan över ytan i den andra perioden. Vi tappade kampinstinkten, säger HV71:s tränare Johan Lindbom.

Det är inte första gången ni tappar i andra perioden. Vad beror det på?

Det är en bra fråga. Det är den frågan vi frågar oss själva och pratar om hela tiden. Jag har inget bra svar på den frågan. Det är enkelt att se att vi är inte noggranna i vårt spel, vi tappar tempo i vårt spel, vi är omständiga och sätter oss själva i situationer som vi inte behöver sätta oss i.

Kapten Thörnberg är inne på samma spår.

– Jag vet inte om vi är rädda för att förlora och blir passiva. Vi slutar egentligen att åka skridskor. Det går inte att spela hockey stillastående, säger Thörnberg.

En annan dyster HV-trend som visade sig den här kvällen var lagets oförmåga att vända ett underläge från den andra perioden.

Victor Ejdsell skickade visserligen in 2–2 med bara minuter kvar. Men med 22 sekunder kvar på klockan sköt Andrew Calof in 3–2 till gästerna när han tog tillvara på en HV-miss. Ett tungt slag för det topp-6-jagande Jönköpingsgänget.

HV71 har förlorat 15 av 17 matcher när laget legat under inför slutperioden. Övriga två matcher har gått till förlängning.

Samtidigt fortsätter laget att vara betydligt starkare i öppningsakten. Efter torsdagens match har laget vunnit 14 inledningsperioder, spelat lika i 17 och förlorat elva.

Tredjeperioderna är ännu bättre. Där har laget 19 segrar, 14 kryss och bara nio förluster.

– Vi krigar (i den tredje perioden, reds. anm.) och så får vi 2–2 och har bud på att avgöra matchen. Sedan är det ett snopet sista mål. Vi går för att vinna men vi öppnar upp oss bakåt i stället, säger Thörnberg.

– Vi har chansen att vinna och lägen i powerplay som dansar på mållinjen. Med lite studs åt rätt håll hade vi kunnat vinna.

Jönsson: HV-stjärnan visade sitt värde – ge honom en större roll

Älskar du sport? Ladda ned JKPG News sport-app.

Här laddar du ned appen till iPhone

Här laddar du ned appen till Android

Matchfakta HV71–Växjö

1–0 (10:41) Bill Sweatt (Zanetti, Ullström)

1–1 (21:57) Brendan Shinnimin (Pesonen, Pettersson)

1–2 (26:23) Erik Josefsson (Kiiskinen)

2–2 (57:44) Victor Ejdsell (Pilut, Gustafsson)

2–3 (59:38) Andrew Calof (Rosén, Bohm)

Skott: 30–25

Utvisningsminuter: 4–6

Tacklingar: 14–12

Powerplay:
HV71: 00.00%
Växjö: 00.00%

Boxplay:
HV71: 100%
Växjö: 100%

-----

No more pages to load